societat

El desdoblament de Llucmajor a Campos: la promesa electoral del PP que ha acabat executant el Pacte

S'inaugura la polèmica carretera set anys després que s'anunciés el seu projecte: dels 37 milions d'euros d'inversió previstos en un principi, finalment s'hi n'han invertit 28

El+desdoblament+de+Llucmajor+a+Campos%3A+la+promesa+electoral+del+PP+que+ha+acabat+executant+el+Pacte

Membres de la plataforma antiautopistes durant l'acte d'inauguració i la presidenta del Consell, Catalina Cladera.


Va ser una de les promeses electorals del PP. El mateix José Ramón Bauzà, candidat dels populars a presidir la comunitat, ja ho va afirmar durant la campanya electoral del 2011. El projecte es va presentar el 2014 amb Maria Salom com a presidenta del Consell de Mallorca “per aturar i frenar el nombre d’accidents”.

La qualificaven com la carretera de la mort. Des del 2006 i fins ara, hi ha hagut 195 accidents, 13 dels quals mortals. L’estiu del 2015, van pintar-hi una doble línia continua, que va frenar els sinistres. El projecte que avui veu la llum, de fet, es justificava per l’elevada sinistralitat que patia la via.

L’anunci, però, ja va generar llavors l’oposició de les entitats ecologistes que la consideraren una autopista. Tres anys més tard, al 2018, es modifica la proposta pels partits del Pacte al Consell de Mallorca (PSIB-PSOE, Més per Mallorca i Podem). Asseguraren que es reduiria de manera considerable l’impacte i es parlava de nou metres manco d’amplària i al final n’ha estat un.

No és fins al novembre de 2018 quan s’inicien les obres. Tot i ser la infraestructura pública més important de la legislatura no hi va haver cap acte oficial per publicitar-ho. Va ser el començament d’una batalla amb l’ecologisme que encara dura a dia d’avui. L’oposició a la carretera s’ha referit també en forma de denúncia sobre les escòries que s’han utilitzat per fer el desdoblament.

En total, dels 37 milions d’euros d’inversió previstos en un principi, finalment s’hi han invertit 28. I no han arribat del conveni de carreteres amb l’Estat com s’havia previst. Han sortit del pressupost ordinari de la institució insular.

Cladera: “El desdoblament de Llucmajor a Campos és la darrera gran obra del Pacte”

Aquest dilluns s’ha inaugurat aquesta carretera. Ja estan oberts al trànsit els quatre carrils nous. Alguns antiautopistes s’han presentat a l’acte d’inauguració amb pancartes contra el projecte. En aquest acte, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha destacat que aquesta “infraestructura és necessària, millora la seguretat i redueix la sinistralitat a aquesta via”. Assegura també que el projecte “ha estat reclamat per una ampla majoria social a la comarca del Migjorn i que ha tengut el suport unànime de totes les forces polítiques al Consell”. “El desdoblament de Llucmajor a Campos és la darrera gran obra del Pacte”, ha dit Cladera a l’acte, on precisament no hi ha assistit cap membre de MÉS per Mallorca, que també donaren suport al projecte. Tampoc hi ha assistit el conseller de Mobilitat de Mallorca, Ivan Sevillano, de Podem.

Per la seva part, la Plataforma antiautopista assegura que l’autovia Llucmajor-Campos està plena de “mentides i falta de transparència” i és una “vergonya per a molts dels polítics responsables de la seva construcció”. “No volem passar pàgina, volem que no torni a passar i que hi hagi responsabilitat i seny amb els diners públics, amb la nostra terra i amb el nostre futur”, han assegurat.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Habilitats set punts a les Illes per a tramitar el Certificat Covid Digital presencialment

A partir del primer de juliol, el certificat permetrà la lliure mobilitat dels ciutadans entre els països de la Unió...

Èxit de participació a Menorca durant la ruta de l’hamburguesa

L'únic requisit era utilitzar com a ingredient la carn de vaca vermella menorquina

Malestar entre illencs provinents de València obligats a presentar un test d’antigen

Els viatgers, siguin residents o no, provinents del País Valencià no necessiten presentar cap prova negativa perquè la comunitat està...