X

El dolor de les víctimes palestines guanya el prestigiós World Press Photo

La imatge del fotoperiodista palestí Mohammed Salem obté el guardó de Fotografia de l'Any

18/04/2024

El dolor de les víctimes palestines guanya el prestigiós World Press Photo

Fotografia guanyadora del World Press Photo d'enguany. Una dona palestina abraça el cos de la seva neboda. Mohammed Salem / Reuters

El fotoperiodista palestí Mohammed Salem ha capturat la imatge guardonada avui dijous pel prestigiós premi de fotoperiodisme internacional, World Press Photo en la categoria de foto de l’any: una dona abraça una nina que acaba de morir en la Franja de Gaza, un reflex “poderós i trist” del dolor i la pèrdua que pateixen els civils palestins que conviuen amb les bombes israelianes des d’octubre.

La fotografia no mostra el rostre de cap de les dues persones que apareixen en la imatge. La dona adulta, el rostre de la qual està ocult pel seu braç, du un vestit llarg de color blau i un vel marró que li cobreix el cabell, mentre que el cos i el cap de la nina que ella abraça, estan embolicats en una tela blanca, senyal que ja no és viva. Totes dues són les protagonistes úniques de la fotografia: Inas Abu Maamar, de 36 anys, i la seva neboda Saly, una petita de 5 anys que va morir al costat de la seva mare i la seva germana quan la casa seva a Khan Yunis va ser destruïda per un míssil israelià.

Mohammed Salem va trobar la dona a terra, abraçant la seva neboda, a la morgue de l’Hospital Nasser, on els veïns de Gaza van a cercar els familiars desapareguts. Inas havia acudit a tot córrer a la casa familiar quan va sentir que havia estat bombardejada, i d’aquí va anar a la morgue a buscar les restes dels seus nebots i la seva pròpia germana.

Salem, que treballa per a l’agència de notícies Reuters des de 2003 enfocat a documentar el conflicte israelià-palestí, va fer aquesta foto tan sols uns dies després que la seva esposa donés a llum, i descriu la fotografia guardonada pel World Press Photo com un “moment poderós i trist que resumeix la sensació general del que estava passant” a Gaza.

Altres categories

La fotògrafa Lee-Ann Olwage, de Sud-àfrica, és la guanyadora global en la categoria de reportatge gràfic. Amb el seu treball, denuncia la falta de consciència pública a Madagascar sobre la demència, que estigmatitza els qui la pateixen. Amb un recull de fotografies relata la vida de Paul, un home de 91 anys que ha viscut amb demència durant 11 anys, i durant molt de temps, la seva família va assumir que s’havia “tornat boig” i va atribuir els símptomes que sofria al consum de l’alcohol, però aquest diagnòstic no va convèncer la seva filla Fara, que va optar per cuidar son pare.

En la categoria de Projecte a llarg termini, el concurs premia el fotoperiodista veneçolà Alejandro Cegarra pel seu treball “Els dos murs”, que documenta la vulnerabilitat de les comunitats de migrants que tenen mancances de recursos financers per a pagar contrabandistes i recorren a trens de càrrega per a arribar a la frontera dels Estats Units.

La foto de Cegarra, que ressalta el World Press Photo, mostra un migrant que camina damunt un tren de càrrega conegut com “La Bèstia” a Piedras Negras, Mèxic. Aquest mitjà de transport és molt perillós i al llarg dels anys, centenars de persones han caigut a les vies i han quedat mutilades o hi han perdut la vida.

18/04/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris