X

El dramaturg i director Salvador Távora, premi Max d’Honor 2017

Per unanimitat, el comité organitzador ha atorgat aquest premi a l'artista andalús "per ser una figura clau en la història de les arts escèniques"

26/04/2017

El dramaturg i director Salvador Távora, premi Max d’Honor 2017

Salvador Távora.

17

L’autor, dramaturg i director Salvador Távora (Sevilla, 1934) ha estat guardonat aquest dimecres pel comitè organitzador dels premis Max de les Arts Escèniques amb el seu Premi d’Honor 2017, que li ha estat atorgat per unanimitat “per ser una figura clau en la història de les arts escèniques”.

El comitè ha destacat en la seva decisió la seva àmplia i transgressora trajectòria, el seu compromís social i la seva implicació amb el fet teatral, segons ha informat en un comunicat la Fundació SGAE, que convoca els premis.

El director rebrà el guardó el proper 5 de juny durant la cerimònia de lliurament de la XX edició dels Premis Max, que organitza la Fundació SGAE, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, en el Palau dels Arts de València.

Távora, assenyala el comunicat de la Fundació SGAE, és una “figura clau en la història de les Arts Escèniques”, de “vasta i transgressora trajectòria” i “compromís social i implicació amb el fet teatral”.

Távora explica que “el meu teatre tendeix més a la tragèdia que a la comèdia. Són vivències, de les quals he tret una experiència que per la via de l’art he convertit en comunicació, en teatre, però entenent-ho com a emoció i com a veritat”. El dramaturg també agraeix el reconeixement perquè és la “compensació” a tot el seu treball.

Més de 40 anys als escenaris

Amb una trajectòria als escenaris de més de quatre dècades, Távora va treballar com a mecànic d’una fàbrica de teixits i va ser torero. El seu concepte del flamenc i la seva funció social van derivar “en una gran versatilitat” com a autor, dramaturg, actor i director, “un dels més influents en l’escena andalusa i internacional des de la dècada dels anys 70”, segons el comunicat.

En aquesta dinàmica s’inscriu el seu primer espectacle ‘Quejío’, en el qual arremetia contra l’academicisme i que en la seva presentació a Madrid i a París va sorprendre per la dignitat del seu compromís social i el seu singular llenguatge teatral. A partir d’aquest moment, Távora queda lligat a La Cuadra de Sevilla durant 45 anys, en els quals ha creat 26 obres per a la companyia, que ha fet més de 5.000 representacions davant més de 3 milions d’espectadors, en 35 països i 180 festivals internacionals.

Entre els seus treballs més rellevants com a autor i dramaturg a La Cuadra calen destacar ‘Los Palos’ (1975), ‘Andalucía amarga’ (1979), ‘Las Bacantes’ (1987), ‘Identidades’ (1994), ‘Carmen’ (1996) i ‘Don Juan en los ruedos’ (2000), ambdues encara en cartell, o les més recents ‘Rafael Alberti, un compromiso con el pueblo’ (2010), i ‘Memoria de un caballo andaluz’ (2012).

A més dels espectacles de la seva pròpia companyia, el creador sevillà també va muntar la coreografia de l’òpera ‘La Traviata’, dirigida per Núria Espert (1989); va crear i va dirigir ‘Pasionaria ¡No pasarán!’ (1993) i la coreografia dramàtica ‘Cachorro’ (1993).

Té la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles arts (1985), el Premi Andalusia de Teatre (1990), la Creu de Sant Jordi (1997), el Premi d’Honor del Teatre Andalús (2013), el Premi de l’Associació de Directors d’Escena d’Espanya (2015) i és Fill predilecte de Sevilla (1997).

26/04/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT