X

El far de Portocolom serà un centre de recerca connectat a una plataforma submarina

Forma part del projecte Think in Azul, que promourà la recerca científica marina i el desenvolupament tecnològic en 7 comunitats autònomes

16/05/2023

El far de Portocolom serà un centre de recerca connectat a una plataforma submarina

Mercè Valero

La creació d’una plataforma submarina a prop de Portocolom, a 35 metres de profunditat, serà una de les principals línies d’actuació del projecte Think in Azul a les Balears. Es connectarà amb la nova estació científica que es farà al far de Portocolom, que ara gestionarà el Govern.

És el programa denominat EBAMAR-PortoC, que suposa la incorporació d’aquesta nova estació internacional específica a la xarxa d’estacions costaneres de les Illes Balears. Estarà gestionada pel CSIC i l’Institut Max Planck.

Per primera vegada els instituts de recerca de les Balears faran feina de manera conjunta. Són la Universitat, l’IMEDEA, el Centre Oceanogràfic de Balears (COB-IEO) i el SOCIB. Aquest dimarts han mantingut la primera reunió per començar a fer feina.

Think in Azul és el nom donat al Pla Complementari de Ciències Marines, cofinançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, a través de fons europeus, i per les comunitats autònomes que hi participen: Illes Balears, Galícia, Andalusia, Cantàbria, Regió de Múrcia, Comunitat Valenciana i Illes Canàries

L’objectiu principal és desenvolupar una infraestructura de futur per a qüestions de recerca i desenvolupament tecnològic en el camp de la biodiversitat i el canvi climàtic, tal com ha explicat el director de l’IMEDEA Gotzon Basterretxea.

“I també crear nous llocs de feina“, ha afegit el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company: “Tant investigadors com persones dedicades a la recerca aplicada que es pugui fer per a les empreses de les Illes Balears”.

Altres objectius més concrets són estudiar les variacions generades pel canvi climàtic, crear tecnologia específica per a sectors com el turisme o la pesca, potenciar una nova cultura oceànica tot divulgant el coneixement sobre el medi marí a la societat en general i millorar la percepció social de les activitats englobades en l’economia blava (pesca artesanal, aqüicultura, etc.).

16/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris