El Govern col·laborarà amb els ajuntaments per augmentar la seguretat i evitar gateres, bregues, agressions sexuals o el consum de drogues entre els més joves
El Govern col·laborarà amb els ajuntaments per augmentar la seguretat durant les festes populars. L’auge d’aquestes celebracions va acompanyat de més gateres, agressions sexuals, bregues o consum de drogues entre els més joves. Per això, amb el lema ‘No perdis el cap!’, la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques ha posat en marxa el programa Festes Segures per a la prevenció i reducció de situacions de risc en gran aglomeracions. I el Firó de Sóller serà la primera gran festa en què s’aplicarà el programa.
“Teníem molt clar que havíem de facilitar noves estratègies i eines als cossos de policies locals encarregats de mantenir la seguretat durant les festes”, ha assenyalat la consellera del ram, Antònia Maria Estarellas. Aquestes noves eines són, per exemple, formació específica als agents per intervenir enmig d’una gernació, revisions de seguretat prèvies dels locals o instal·lació de càmeres de vigilància al carrer. També es controlarà que els bars no venguin alcohol a menors. O es donaran instruccions als cambrers per deixar de servir alcohol a clients molt beguts, com també informar els clients de no deixar desatesos tassons per evitar una possible submissió química.
El pròxim dilluns 12 de maig se celebra el Firó de Sóller i l’Ajuntament ja treballa per aplicar-hi les mesures del programa Festes Segures. “Ho trob bé. És un dia que hi ha molt d’alcohol, la gent va molt desabaratada”, diu una veïna. A la plaça de la Constitució, s’hi concentraran unes 8.500 persones, el límit d’aforament per enguany i que només s’hi podrà accedir, com els darrers, amb la polsera que així ho acredita.
Xerrades a instituts del Policia Tutor
Els policies tutors continuaran les xerrades a instituts per conscienciar els joves de la importància d’evitar agressions de qualsevol tipus. La clau és el respecte. Xerrades com les que s’han duit a terme, per exemple, a alumnes de Pollença per informar-los sobre els riscos en la festa de Sant Joan de Ciutadella.
En la roda de premsa de presentació, el coordinador del programa Festes Segures, Rafel Covas, ha detallat que, a més de Sóller, es començarà a treballar amb els ajuntaments de Ciutadella i Pollença i a partir de setembre n’obrirà la inscripció a la resta de municipis amb els quals es definirà un pla d’objectius concret per a cada municipi i les seves festes. “L’objectiu és que dia 1 de gener de 2026 tots els municipis de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera tinguin el seu programa de Festes Segures definit”, ha afirmat.
A més, el director general d’Emergències i Interior, Pablo Gárriz ha dit que el Govern treballa per a “canviar la cultura del risc per a una cultura de la prevenció i la protecció perquè unes festes segures no són unes festes avorrides”.