X

El fons etnogràfic d’Antonio Arribas Palau, més de 600 entrevistes en casset a illencs del segle XX

És un dels dos fons sonors més rellevents de l'època a les illes

25/10/2022

El fons etnogràfic d’Antonio Arribas Palau, més de 600 entrevistes en casset a illencs del segle XX

Entre 1981 i 1991, més d’un centenar d’estudiants d’Història de la UIB sortiren de les aules amb una grabadora de casset a la mà amb l’objectiu d’entrevistar illencs, molts d’ells d’edat avançada, per conèixer més dels oficis, costums, festes i fets d’aquesta terra. Elaboraren almanco 140 treballs finals, amb fitxes, text explicatiu i gravacions sonores per a l’assignatura d’Antropologia que impartia l’arqueòeg, catedràtic d’Història i etnògraf, Antonio Arribas Palau.

Tota aquella feina, capses de documentació, l’heretà el catedràtic Història Andreu Ramis, que fa un temps decidí donar-ho a la UIB, on han digitalitzat el material i l’han penjat a l’Arxiu Històric de la UIB. Ara, està disponible de manera gratuïta per investigadors i interessats. Més de 400 cintes de casset i prop de 600 entrevistats que ens parlen de l’ofici de terrisser, de selleter, de pagès, de vaquer, de pescador… hi ha, a més, explicacions de festes populars, contarelles màgiques o cançons i també trobam entrevistes sobre la guerra o la migració.

El doctor en Història Andreu Ramis ha presentat el fons en la Setmana Internacional de l’Accés Obert. Ramis destaca que és un dels dos fons sonors més rellevents de la segona mitat del segle XX a les illes.

 

25/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris