Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

IB3 Cultura

El fotògraf Joan Forteza exposa a Madrid els clarobscurs del Sindicat de Felanitx

El que fou el major celler de vi a l’època -declarat Bé d’Interès Cultural el 2001- s'ha immortalitzat a través de desenes de fotografies en blanc i negre, captades amb l'objectiu del fotògraf mallorquí


Símbol icònic de l’arquitectura industrial del segle XX a Mallorca, el Sindicat de Felanitx, ha estat plató de rodatge d“El ventre del mar”, la pel·lícula guardonada d’Agustí Villaronga. El que fou el major celler de vi a l’època -declarat Bé d’Interès Cultural el 2001- s’ha immortalitzat a través de desenes de fotografies en blanc i negre, captades amb l’objectiu del fotògraf mallorquí, Joan Forteza.
Uns dies abans d’inaugurar-se l’exposició, aquest dimecres, a Madrid, a Ib3 Ràdio, hem parlat amb ell. Forteza ens ha avançat que la mostra es podrà veure a la Casa de Cultura de Felanitx a l’hivern, si les converses fructifiquen.

Les fotografies d’arquitectures, del contrast de volums, de les textures i clarobscurs dels edificis poden commoure l’ànima tant com les instantànies de persones o d’esdeveniments. Això sempre que la imatge creada pel fotògraf a partir de la realitat, assegura Joan Forteza, “tengui la potencialitat de captivar l’espectador”.

Un conjunt arquitectònic -construït l’any 1920 i dissenyat per dos referents: l’enginyer Ernest Mestre i l’arquitecte Guillem Forteza- que sens dubte, commou quan el contemples in situ i que el pròxim 15 de setembre, arriba al centre Cultural El Soto de Móstoles, a través de la mirada genuïna de Forteza. Assegura el fotògraf que les instantànies que hi veurem són  “fruit de l’atzar, la casualitat” i afegeix, ” si una fotografia funciona, no és perquè el fotògrag hagi decidit que ha de funcionar, al final, és fruit d’un miracle”.

La mostra està conformada per 20 instantànies en blanc i negre amb format quadrat i rectangular DIN A 3 i DIN A 4. Les fotografies es van captar l’any 2015 i formen part d’una col·lecció d’una norantena d’obres. Segons Forteza, “l’important és la imatge creada perquè pugui captivar a l’espectador. En tot cas, és sempre l’ull del públic qui llegeix la foto i després, en fa la seva lectura”.

La primera exposició va ser al centre Cultural de Capdepera, Melis Cursach i ha viatjat a Cadis i Olot. Se n’ha fet una publicació d’edició molt reduïda (només cinc exemplars) amb pròleg del periodista i director de l’Ens Públic de la Radio Televisió de les Illes Balears, Andreu Manresa que ha escrit de Forteza: “ha fet de notari d’una runa contemporània”.

L’exposició “Es Sindicat” s’inaugura el pròxim dimecres dia 15 de setembre al Centre Sociocultural El Soto de Móstoles, a Madrid. Romandrà oberta fins al 24 d’octubre.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Les Kellys i l’Agenda 2030, a l’avantsala de la Nit de l’Art

L'acte inaugural s'ha celebrat aquest dijous horabaixa al CCA Andratx amb la presència de galeristes, artistes i amants de l'art

Així són els nous videoclips d’Alanaire i Urtain

Ambdós grups mallorquins, ben diferents musicalment, aposten per una estética colorista i molt artística

‘Khamekaye’, fites cap a un territori interior

El projecte de la madrilenya Paula Anta, Premi Mallorca de Fotografia 2020, s'exposa a partir d'aquest dijous al CC Sa Nostra de Palma

Un viatge de tornada als 90 amb el rock del trío ‘Peligro’

Acaben de publicar el seu primer disc: 'Coronas y lamentos',sons contundents i lletres plenes d'experiències