Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

IB3 Cultura

El fotògraf Joan Forteza exposa a Madrid els clarobscurs del Sindicat de Felanitx

El que fou el major celler de vi a l’època -declarat Bé d’Interès Cultural el 2001- s'ha immortalitzat a través de desenes de fotografies en blanc i negre, captades amb l'objectiu del fotògraf mallorquí


Símbol icònic de l’arquitectura industrial del segle XX a Mallorca, el Sindicat de Felanitx, ha estat plató de rodatge d“El ventre del mar”, la pel·lícula guardonada d’Agustí Villaronga. El que fou el major celler de vi a l’època -declarat Bé d’Interès Cultural el 2001- s’ha immortalitzat a través de desenes de fotografies en blanc i negre, captades amb l’objectiu del fotògraf mallorquí, Joan Forteza.
Uns dies abans d’inaugurar-se l’exposició, aquest dimecres, a Madrid, a Ib3 Ràdio, hem parlat amb ell. Forteza ens ha avançat que la mostra es podrà veure a la Casa de Cultura de Felanitx a l’hivern, si les converses fructifiquen.

Les fotografies d’arquitectures, del contrast de volums, de les textures i clarobscurs dels edificis poden commoure l’ànima tant com les instantànies de persones o d’esdeveniments. Això sempre que la imatge creada pel fotògraf a partir de la realitat, assegura Joan Forteza, “tengui la potencialitat de captivar l’espectador”.

Un conjunt arquitectònic -construït l’any 1920 i dissenyat per dos referents: l’enginyer Ernest Mestre i l’arquitecte Guillem Forteza- que sens dubte, commou quan el contemples in situ i que el pròxim 15 de setembre, arriba al centre Cultural El Soto de Móstoles, a través de la mirada genuïna de Forteza. Assegura el fotògraf que les instantànies que hi veurem són  “fruit de l’atzar, la casualitat” i afegeix, ” si una fotografia funciona, no és perquè el fotògrag hagi decidit que ha de funcionar, al final, és fruit d’un miracle”.

La mostra està conformada per 20 instantànies en blanc i negre amb format quadrat i rectangular DIN A 3 i DIN A 4. Les fotografies es van captar l’any 2015 i formen part d’una col·lecció d’una norantena d’obres. Segons Forteza, “l’important és la imatge creada perquè pugui captivar a l’espectador. En tot cas, és sempre l’ull del públic qui llegeix la foto i després, en fa la seva lectura”.

La primera exposició va ser al centre Cultural de Capdepera, Melis Cursach i ha viatjat a Cadis i Olot. Se n’ha fet una publicació d’edició molt reduïda (només cinc exemplars) amb pròleg del periodista i director de l’Ens Públic de la Radio Televisió de les Illes Balears, Andreu Manresa que ha escrit de Forteza: “ha fet de notari d’una runa contemporània”.

L’exposició “Es Sindicat” s’inaugura el pròxim dimecres dia 15 de setembre al Centre Sociocultural El Soto de Móstoles, a Madrid. Romandrà oberta fins al 24 d’octubre.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

El cas d’en Yor D, un DJ invident a les discoteques i ràdios d’Eivissa

Ha punxat a inauguracions de discoteques com Es Paradís

Tradició, hípica i activitats infantils i esportives el primer de març a Eivissa

També hi ha programats el V Festival de Curts de Balears i una fira artesana a Vila

Temps de betlems a Dalt Vila

Visitam els pessebres de la Catedral i el d'uns coneguts vesins de Dalt Vila

El canari Alejandro Robaina exposa a Formentera la seva obra inspirada en les cambreres de pisos

L'exposició es podrà visitar fins al 3 de desembre a la sala de mostres de l'Ajuntament Vell