X

El funeral d’Elisabet II, la crònica del darrer adeu

La ciutat de Londres s'ha blindat per complet per acollir-hi la celebració fúnebre, en què han participat més de 500 líders mundials i membres de les cases reials europees

19/09/2022

El funeral d’Elisabet II, la crònica del darrer adeu

La ciutat de Londres és avui, dilluns, una ciutat blindada. Després de deu dies de dol, 500 líders mundials han aterrat a la capital per acomiadar-se de la reina Elisabet II, en un dels funerals que han generat més expectació mediàtica de la història. Unes 150 sales de cinema han obert a tot el país per retransmetre el funeral en directe, que també s’ha pogut seguir des de les pantalles instal·lades a les places i als parcs de Londres.

Als carrers per on ha passat la processó fúnebre, milers de persones es concentraven per ocupar el millor lloc, i n’hi ha que fins i tot hi han fet nit dormint a la intempèrie. “És la nostra última oportunitat de dir-li adeu”. “Estic molt emocionada. No puc esperar més per veure-ho tot”, deien alguns dels ciutadans, ansiosos per no perdre’s detall de la processó fúnebre.

A les 07.30 hores del matí s’ha tancat la capella ardent instal·lada a Westminster Hall. Tres hores més tard, els membres de la Guàrdia Reial han carregat el fèretre damunt un carro d’armes i l’han traslladat fins a l’abadia de Westminster, que és on ha tengut lloc el funeral, el mateix espai en què la difunta reina es va casar i va ser coronada.

Unes 2.000 persones han assistit a la celebració, entre ells els reis Felip i Letícia i la totalitat de les cases reials europees i líders de la Commonweath. També els líders polítics de països vinculats al Regne Unit, com el president estatunidenc, Joe Biden, i el francès, Emmanuel Macron. Hi ha acudit també la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Tenint en compte criteris polítics, s’ha vetat l’assistència a Rússia, Bielorússia, Birmània, l’Afganistan, Veneçuela i Síria.

El funeral ha conclòs amb dos minuts de silenci, que s’han fet arreu del país, abans de l’inici d’una nova processó que ha partit fins a l’Arc de Wellington, on esperava el cotxe fúnebre. Passades les 15.00 hores del migdia, el comboi arribarà al castell de Windsor, a la capella de Sant Jordi, on el degà oficiarà un servei religiós en presència d’unes 800 persones. L’enterrament tindrà lloc a les 19.30 hores en una cerimònia privada. Les restes d’Elisabet II reposaran al costat de les del seu marit, el príncep Felip. El seu nom i les dates de naixement i mort seran el seu epitafi.

19/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris