X

El genoma de la posidònia

Investigadors de l'IMEDEA investigaran la seqüència genètica de la planta per a protegir-la

15/11/2021

El genoma de la posidònia

57

Científics de l’IMEDEA investigaran el genoma de la posidònia. És el projecte PosiGenome, finançat per Iberostar i amb la col·laboració de la Fundació General CSIC.

Saber com funciona la posidònia permet predir com s’adaptarà al canvi climàtic i obre un món de possibilitats en la supervivència de l’espècie.

El mes de desembre en recolliran les mostres d’un únic individu ( com és habitual per desxifrar un genoma) del fons marí de Pollença. Després, explica el director del projecte, el biòleg Joan Pons, s’ha d’extreure l’ADN de la planta. Una vegada s’ha aconseguit l’ADN en fragments molt llargs, s’enviarà al Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica de Barcelona, on faran la seqüenciació tant del genoma com dels gens expressats (el transcriptor). Després, a l’IMEDEA, aniran acoplant els fragments bioinformàticament fins a construir el ‘puzzle’.

Pons destaca que tenir el genoma de la Posidònia permetrà conèixer com s’expressen els seus gens, que és com “el llibre d’instruccions” de la planta. Per exemple, a diferents profunditats, l’expressió dels gens de la planta canvien. Això permetrà predir com s’adapta la planta al canvi climàtic o saber més de la variabilitat genètica de l’espècie.

El projecte durarà 3 anys. Segons els experts, la decodificació genètica obre tot un món de possibilitats per entendre la biologia de la planta i analitzar els factors claus de la seva supervivència.

 

15/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT