Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Aquests darrers anys han detectat una presència més gran de desembarcaments en aquests espais tan fràgils
En plena temporada d’estiu les platges de l’arxipèlag són plenes a vessar i no només les platges. El GOB, aquests darrers anys, ha detectat una presència més gran de desembarcaments als illots que tenen un alt valor pel que fa a la flora i fauna. En general, les persones que desembarquen als illots de l’arxipèlag fan activitats com caiac o paddle surf i boten als illots, per desconeixença. L”entitat conservacionista demana que es faci un marc legal específic pel que fa a la presència de persones en aquests espais tan fràgils.
“Pràcticament, tots els illots reben desembarcaments de persones que arriben en caiac, paddle surf o nedant. Ho fan sense cap mala voluntat, però poden generar molèsties importants, sobretot en determinats moments de l’any; per exemple, quan els ocells marins estan criant. També, perquè desembarquen amb animals, amb cans per exemple, que poden afectar les comunitats d’espècies que viuen en aquests illots”, explica Toni Muñoz, Responsable de l’Àrea de Conservació del GOB.
S’han inventariat 148 illes petites i illots. D’aquests, més del 80% tenen alguna figura de protecció. Això vol dir que són parcs nacionals, parcs naturals o formen part de la Xarxa Natura 2000. Però a bona part d’aquests illots, sobre el paper, no hi ha cap normativa que estableixi que no es pot desembarcar.
“Reclamam a l’administració una capa general de protecció sobre els illots, que digui que com a mínim per desembarcar es necessita alguna motivació autoritzada. Però com que sabem que aquesta normativa arribarà quan arribi, feim una crida a la responsabilitat ciutadana”, assegura Toni Muñoz, “perquè amb cinc minuts de presència sobre un illot es pot fer fracassar bona part de la colònia d’ocells”.
Un dels illots que haurien de tenir una protecció és l’illot dels Porros, situada al litoral de Son Real. Està molt a prop de la costa, que té uns valors naturals molt especials, perquè forma part del conjunt històric de la necròpolis de Son Real. Aquest espai forma part de la Xarxa Natura 2000, però s’hi pot desembarcar.
L’illot de na Guardis és un dels espais més importants de cria de gavina roja, una espècie amenaçada, que forma part també de la Xarxa Natura 2000, però tampoc no té cap normativa per regular-ne l’accés. Fa falta una intervenció administrativa per evitar que espècies amenaçades pateixin per aquestes molèsties.
Si els volem ajudar, els observarem des d’enfora. Ben segur que la seva flora i fauna ens ho agrairà.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina