Reduir la velocitat màxima a 300 metres de la costa i exigir titulació per navegar també amb embarcacions petites són algunes de les propostes
Embarcacions amb motor, kayaks, paddle surf, banyistes… cada vegada és major l’activitat marítima a les zones costaneres de les Illes Balears. Tant el GOB com la patronal d’empreses nàutiques reclamen mesures i vigilància per evitar situacions perilloses, davant el que identifiquen com un increment dels accidents a la mar. L’entitat ecologista ha demanat, a través d’un comunicat, reduir el límit màxim de velocitat a cinc nusos a la costa, fins a una distància de 300 metres. El document arriba només uns dies després de l’accident de Cala Bona.
Actualment, la normativa estableix una velocitat màxima de cinc nusos en una franja de 200 metres a les zones de platja, mentre que a les àrees rocoses i de penya-segats la distància de la costa es redueix a només 50 metres. Aquesta és la regulació que implantava l’any 1988 amb la Llei de Costes. El GOB avisa que la legislació ha quedat desactualitzada i que no s’adiu a la realitat actual de l’arxipèlag, ja que s’han incrementat el nombre d’embarcacions i la pressió humana a les costes.
Ver esta publicación en Instagram
La patronal d’empreses nàutiques està d’acord amb aquesta mesura de reduir la velocitat, però veu difícil poder aplicar-la. El president de la comissió de xàrters de la patronal APEAM, d’empreses d’activitats marítimes, José María Jiménez, diu: “La idea és bona, però no és una carretera; com controles la velocitat?”.
Els negocis d’activitats marítimes consideren que, a més de la velocitat, caldria canviar la normativa de lloguer d’embarcacions. Actualment, no requereix titulació per a barques de manco de 6 metres d’eslora i 15 cavalls de potència. “Si no tens coneixement, no tens experiència, no tens titulació, és un niu de problemes; cada dia s’incrementen”, assegura Jiménez. I afegeix que el mètode d’examinar els navegants per obtenir titulacions tampoc no és l’adequat; creu que s’haurien de fer exàmens pràctics i no només teòrics com en l’actualitat.
A més de la regulació, la patronal reclama una major vigilància per tal que es compleixin les normes. Un dels aspectes on demanen més control és el fondeig d’embarcacions massa a prop de la costa, com ha passat aquest estiu, per exemple, a la platja d’Es Carbó.
Com ha canviat la vida de la guanyadora de la Grossa de Nadal de Ciutadella, un any després?
Ho fa per versionar 'Have you ever seen the rain' del grup Credence Clearwater Revival
La Guàrdia Civil investiga les circumstàncies en les quals va ocórrer la mort violenta de l'home, de 34 anys
Una dona de 55 anys ha estat traslladada al Mateu Orfila