X

El govern espanyol aprova les mesures per abaratir les quotes d’hipoteques a tipus variable

Es calcula que se'n podran beneficiar més d'un milió de famílies amb rendes inferiors als 29.400 euros anuals

22/11/2022

El govern espanyol aprova les mesures per abaratir les quotes d’hipoteques a tipus variable

El Consell de Ministres ha aprovat un paquet de mesures per alleugerir la càrrega hipotecària de prop d’un milió de famílies, una de cada 3 hipoteques a tipus variable a Espanya, segons les dades del Ministeri d’Economia.

Les mesures van dirigides, en primer lloc, a les famílies considerades vulnerables. Si tenen rendes inferiors a 25.200 euros anuals i destinen més de la meitat dels seus ingressos al pagament de la hipoteca, podran rebaixar el tipus d’interès fins a l’euríbor menys 0,1 per cent durant cinc anys. També es preveu la reducció dels interessos o allargar el termini del préstec fins a 7 anys si l’esforç hipotecari de les famílies no arriba al 50 %. També podran lliurar el seu habitatge a canvi de desfer-se de la hipoteca, amb l’opció de restar-hi dos anys com a inquilí.

Segons el Govern central, una família considerada “vulnerable” amb una hipoteca de 120.000 euros i una quota de 524 mensuals podrà reduir-la fins a 246 euros.

Per a les famílies amb rendes de fins a 29.400 euros que han patit una pujada de la hipoteca d’almanco un 20 % o si l’import suposa el 30 % dels ingressos mensuals, els bancs hauran d’oferir-los una congelació de la quota durant 12 mesos, un tipus d’interès més baix o allargar el préstec durant 7 anys, sense superar els 40 anys.

Finalment, es redueixen més les despeses i comissions per facilitar el canvi d’una hipoteca de tipus variable a una de tipus fix.

“Les mesures són positives, però el Govern s’hauria d’haver assegut amb les associacions de consumidors per acordar-les, i no només amb els bancs”, diu l’economista Pau Monserrat, de Futur Legal, que també critica que les ajudes “només beneficiïn uns determinats col·lectius, quan el que s’hauria de fer són mesures de rebaixa de tipus independentment del nivell de renda, perquè el que interessa és que la hipoteca es pugui pagar”. Monserrat també creu que “ningú no es podrà beneficiar de la bonificació del canvi de tipus variable a tipus fix, perquè els bancs ja han traslladat  als tipus fixos l’augment de l’euríbor, i ara són més cars”.

Les mesures pactades prèviament entre el Govern central i els bancs seran voluntàries per part de les entitats financeres, però de compliment obligat una vegada subscrits els nous codis de bones pràctiques.

Alguns bancs adverteixen que els clients beneficiats per aquestes mesures podrien tenir problemes en el futur per accedir a crèdits, tal com ha dit el conseller delegat del Banc Santander, José Antonio Álvarez, que ha afegit que la seva entitat encara estudia si s’afegeix o no als nous codis de bones pràctiques. CaixaBank, en canvi, ja ha confirmat que s’adherirà a les mesures.

Es preveu que aquestes mesures entrin en vigor el primer de gener. El Govern central també ha anunciat la creació d’una Autoritat de Defensa del Client Financer que podrà sancionar les entitats financeres si, una vegada firmades, incompleixen aquestes ajudes.

22/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT