economia

El govern central augmentarà l’IVA de les begudes ensucrades

L'increment previst de la recaptació amb nous impostos i reformes és de 9.170 milions en dos anys


El Govern central inclourà en els pressupostos de l’Estat del 2021 la pujada de l’IVA de les begudes ensucrades del 10% al 21%, amb l’objectiu d’ “afavorir hàbits més saludables”, segons el pla pressupostari enviat aquest dijous a la Comissió Europea. Això representa un increment del preu d’aquests productes d’entre 6 i 12 cèntims en el cas de les llaunes de refrescs. L’executiu de Pedro Sánchez preveu recaptar 340 milions d’euros més per aquest concepte l’any 2021.

El pla també inclou el nou impost de caire mediambiental que gravarà els envasos de plàstic no reutilitzables. Segons l’avantprojecte de llei presentat al juny, es gravaran els recipients d’un sol ús amb 45 cèntims per quilo d’envàs. Es preveu que es recaptin 491 milions l’any que ve.

L’esborrany pressupostari preveu altres canvis en fiscalitat verda, que no detalla, amb un impacte total de 1.311 milions.

Aquest divendres es publiquen al Butlletí Oficial de l’Estat les lleis que regulen altre dos nous impostos inclosos al pla pressupostari. El primer és l’impost sobre les transaccions financeres, que gravarà amb un 0,2% operacions de compra d’accions de grans empreses cotitzades a Espanya. Sumarà uns 850 milions anuals. També es publica al BOE l’anomenada “taxa Google” a les empreses de determinats serveis digitals que ingressin al manco 3 milions d’euros a Espanya. La recaptació serà de 968 milions d’euros, segons les previsions del Govern. Aquests dos impostos entraran en vigor a mitjan gener.

En conjunt, les mesures fiscals incloses a l’esborrany pressupostari signifiquen un increment de recaptació de 9.170 milions per als anys 2021 i 2022, segons els càlculs del govern.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

L’obligació de quarantena a Alemanya fa que les cancel·lacions a Peguera arribin a un 10%

Les famílies anul·len reserves perquè només un 3% dels menors alemanys tenen la pauta completa de vacunació

Crítiques dels empresaris de Manacor pel que consideren mal funcionament de l’estació de la ITV

Denuncien la lentitud del procés i que s'han de fer llargues esperes al sol

Un centenar de treballadors del Consell de Mallorca es manifesten per lluitar contra la temporalitat

El president de l'IMAS, Javier de Juan, afirma que el nou decret aprovat pel Congrés permetrà solucionar la situació de...

El sector de l’agroturisme i els hotels d’interior estan al 100% d’obertura i amb bones ocupacions

Tenen entre un 85-90% d'ocupació, però viuen amb l'incertesa perquè no poden fer previsions a llarg termini