Un home apunyala i mata una dona mentre conduïen, davant la seva filla, a Palma
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
La portaveu, Isabel Celaá, afirma que "de cap de les maneres" afectarà la Monarquia
El Consell de Ministres ha encarregat al Consell d’Estat que elabori un informe en què s’indiqui com s’ha de reformar la Constitució per suprimir els aforaments. El PSOE haurà de cercar, mentrestant, el suport d’altres partits que, de moment, s’ho miren amb recel. La Casa Reial queda al marge de qualque modificació.
El Govern explora una via inèdita per reformar la Constitució. Fins ara, l’habitual era que l’executiu elevés al Consell d’Estat una proposta perquè aquest organisme l’avalués. Ara, directament, li demana que sigui ell el que dissenyi la reforma.
La maniobra també permet guanyar temps a l’executiu. El Consell d’Estat no té cap límit de temps per redactar l’informe i la ministra portaveu, Isabel Celaá ha indicat que els 60 dies de termini que es va marcar Pedro Sánchez quan, aquest passat dilluns, va anunciar la reforma començaran a comptar quan l’informe arribi al Congrés.
De moment, cap partit s’ha mostrat disposat a donar suport al Govern. Ciutadans lamenta que es vulgui excloure els delictes de corrupció de la reforma però Celaá ho ha negat.
Units Podem insisteix que no donarà suport a cap reforma si no inclou la Família Reial. L’executiu ho descarta de manera taxativa.
Dos camins ben diferents
La Constitució preveu dues vies per a la seva reforma. El procediment ordinari, el que vol obrir ara el Govern, requereix l’aprovació per tres cinquenes parts del Congrés i del Senat. A banda, si un 10% dels diputats o senadors ho sol·licita, cal convocar un referèndum vinculant.
El procediment agreujat és el que afecta els articles més sensibles de la Carta Magna, entre els quals els relacionats amb la Monarquia. Aquí es requereix majoria de dues terceres parts a les cambres que, a més, s’hauran de dissoldre automàticament. Després d’unes eleccions, les noves cambres han de tornar a aprovar la reforma per majoria de dos terços. I, després, s’ha de convocar obligatòriament un referèndum
Fins ara, la Constitució s’ha reformat dues vegades. La primera, el 1992, per adaptar-la al Tractat de Maastricht. La segona, el 2011, per incloure-hi l’exigència europea que el pagament del deute públic fos prioritari abans que qualque despesa social. Fou pactada i aprovada per PP i PSOE, en ple estiu i amb prou feines en 30 dies. Formacions minoritàries, algun diputat del PSOE i el llavors emergent Moviment 15-M van protestar en contra del que es considerà una injerència dels mercats en la sobirania nacional.
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Es confirma com un cas de violència masclista
Els populars neguen una negociació amb Vox en matèria lingüística per poder aprovar els pressupostos de 2025