política

El Govern compra els primers vuit pisos buits de grans tenidors i vol adquirir-ne 75 més enguany

Una inversió pionera perquè l'administració utilitza per primera vegada el dret de tempteig i retracte


El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha explicat aquest dimarts que és la primera primera vegada que l’executiu autonòmic fa servir aquesta eina legal per incrementar el parc d’habitatge públic amb la finalitat de facilitar pisos a persones amb dificultats per pagar rendes al mercat lliure.

Els vuit pisos adquirits formen part d’un lot de 42 immobles que volia vendre el Banc de Sabadell. Una operació, la de compravenda, que segons el decret llei de febrer de 2020,  s’ha de comunicar a l’administració autonòmica perquè pugui exercir el dret a tempteig i retracte.

Pons ha destacat que el Govern té pressupostat aquest any 7,5 milions d’euros per comprar habitatges buits de grans tenidors, que són principalment bancs i fons d’inversió, i espera sumar-ne 75 més.

D’altra banda, Habitatge ha detectat 19 operacions de venda de diversos immobles en les quals es podria haver incomplert l’ obligació de comunicar al Govern.

El règim sancionador establert preveu multes d’entre 30.000 i 90.000 euros per habitatge quan un gran tenidor no informa, per exemple, d’una venda a un altre gran propietari. De moment, ja s’han executat i cobrat 15 sancions per valor de 219.000 euros i hi ha en marxa 47 expedients per un import de 318.000 euros.

Pons ha explicat també l’evolució del registre de pisos buits d’inscripció obligatòria per als propietaris de més de deu habitatges, sobre els quals el Govern té dret d’expropiació temporal d’ús per a lloguer social durant 7 anys a canvi d’una renda pactada.

Després de la seva posada en marxa el 2018, el registre de pisos buits va aconseguir el seu màxim al novembre de 2019 amb 1.425 pisos inscrits, una xifra que ha anat descendint gradualment perquè s’han posat a la venda en el mercat minorista o de lloguer, de manera que, segons Pons es compleix el propòsit de la Llei d’Habitatge d’empènyer als propietaris a treure els seus habitatges a el mercat per millorar l’oferta i evitar l’especulació.

Actualment hi ha 764 pisos registrats de 50 propietaris, dels quals 80, de 15 propietaris, estan en procés de revisió perquè l’IBAVI assumeixi la seva gestió per llogar-los a persones amb dificultats.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

VOX considera “insostenible” la quantitat de pasteres arribades a Balears en dos dies

Aquest cap de setmana han arribat a les costes de Balears 17 pasteres, amb 268 persones en total

El PP de Mallorca prioritza la recuperació, la mobilitat i la seguretat de cara a 2023

Prohens ha posat en valor el treball fet per fer arribar el projecte 'popular' a tots els racons de l'illa

Tolo Gili, president d’ El Pi de Mallorca

Entre els objectius del nou president, "calmar les aigües" internes i mirar cap a les eleccions del 2023

Armengol anuncia una rebaixa en els preus de la matrícula universitària

La UIB celebra l'acte d'obertura del nou curs acadèmic