economia

El Govern eliminarà la reducció per la tributació conjunta de l’IRPF

el cost per a les arques públiques d'aquesta iniciativa ascendeix a 2.293 milions


El Govern eliminarà la reducció fiscal per la tributació de l’IRPF de manera conjunta en la declaració de la renda. La mesura, que pretén fomentar la incorporació de les dones al treball, ve recollida en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència remès a Brussel·les, segons informa El País. Aquesta mesura beneficiaria a dos milions de llars i el seu cost ascendeix, segons els últims Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), a uns 1.000 milions d’euros a l’any.

L’Autoritat Fiscal (Airef) va elaborar l’any passat un informe sobre els beneficis fiscals del sistema tributari espanyol en el qual precisament repassava els avantatges i inconvenients d’aquesta reducció en l’IRPF. I calcula que el cost per a les arques públiques d’aquesta iniciativa ascendeix a 2.293 milions, i els beneficiaris són 4,2 milions de persones, 2,1 milions de llars, el 18% dels contribuents i el 17% de les famílies. L’organisme sosté que el benefici fiscal es reparteix de manera homogènia i no altera la desigualtat.

“S’inclou la gradual desaparició de la reducció per tributació conjunta mitjançant l’establiment d’un règim transitori, pel fet que genera un desincentiu a la participació laboral del segon perceptor de la renda (principalment dones)”, indica el document.

Segons defensa el Pla, en una anàlisi d’aspectes d’igualtat de gènere, “un sistema tributari modern no ha de servir exclusivament per a procurar uns ingressos que financin la despesa pública, sinó que ha de contribuir directament a potenciar l’impacte de les polítiques públiques, servint de catalitzador per a aconseguir transformacions en àmbits com la igualtat de gènere, l’atenció a la discapacitat, la conservació del medi ambient o la protecció a la salut”. “Hi ha prou consens en què aquesta mesura desincentiva l’entrada de la dona en el mercat laboral”, indica el Ministeri d’Hisenda.

Actualment, la reducció per tributació conjunta de l’IRPF depèn de la modalitat d’unitat familiar de què es tracti. En el cas de declaracions conjuntes d’unitats familiars integrades per tots dos cònjuges no separats legalment i, si n’hi hagués, els fills menors que convisquin, així com els majors d’edat incapacitats judicialment subjectes a pàtria potestat prorrogada o rehabilitada, la base imposable es reduirà en 3.400 euros anuals.

En declaracions conjuntes d’unitats familiars monoparentals, és a dir, les formades, en els casos de separació legal o quan no existeixi vincle matrimonial, pel pare o la mare i tots els fills menors o majors d’edat incapacitats judicialment subjectes a pàtria potestat prorrogada o rehabilitada que convisquin amb l’un o l’altra, la base imposable es reduirà en 2.150 euros anuals.

En aquest cas, no s’aplicarà aquesta reducció quan el contribuent convisqui amb el pare o la mare d’algun dels fills que formen part de la seva unitat familiar. I la reducció que procedeixi de les comentades s’aplicarà, en primer lloc, a la base imposable general, sense que pugui resultar negativa a conseqüència de tal minoració. El romanent, si n’hi hagués, minorarà la base imposable de l’estalvi, que tampoc podrà resultar negativa.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La incidència nacional penalitza Balears, que queda fora de la “llista verda” de destinacions del Regne Unit

El govern britànic ha inclòs Espanya en el color ambre del semàfor, el que significa que s'haurà de complir una...

La naviliera alemanya FRS oferirà dues rutes marítimes entre les Illes

Connectarà Alcúdia amb Ciutadella aquest mes i Eivissa amb Formentera a partir de juny

Menorca reobre les terrasses sense limitació i manté obert l’interior de bars i restaurants

Els empresaris, que temien un enduriment de les mesures pel creixement dels contagis, reaccionen amb satisfacció

Eivissa podrà obrir les terrasses sense interrupcions

El Consell critica que no es puguin obrir els interiors de bars i restaurants quan Menorca sí que pot