X

Balears elimina mitjançant Decret llei l’impost de successions i donacions

Se suprimeix aquest impost entre pares i fills, avis i nets i entre cònjuges, tant per causa de mort com en herències en vida mitjançant pactes successoris

18/07/2023

Balears elimina mitjançant Decret llei l’impost de successions i donacions

Redacció

La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha anunciat aquest dimarts la supressió de l’impost de successions i donacions (ISD) entre pares i fills, avis i nets i entre cònjuges, tant per causa de mort com en herències en vida mitjançant pactes successoris. Prohens ha fet públic l’anunci en companyia del portaveu de l’Executiu, Antoni Costa, després de la celebració d’un Consell de Govern extraordinari. A més, la reforma inclou també la supressió de l’impost sobre transmissions patrimonials (ITP) per a la compra de primer habitatge habitual per a menors de 30 anys i persones amb discapacitat, i la rebaixa del 50% per a menors de 35, famílies nombroses, monoparentals o famílies amb persones amb discapacitat a càrrec.

Totes dues mesures, ha explicat la presidenta, suposaran una disminució d’ingressos d’uns 75 milions d’euros (60 milions per l’Impost de Donacions i 15 milions per l’ITP). Aquesta reducció d’ingressos, no obstant això, segons Prohens, no suposarà una disminució en la prestació dels serveis públics. “Hi ha marge més que suficient per a baixar impostos i per a mantenir i millorar els serveis públics”, ha afirmat la presidenta de les Illes. La reforma fiscal, que no tindrà efecte retroactiu, ha estat aprovada via Decret llei que haurà de ser convalidat dins dels pròxims 30 dies pel Parlament després que aquest mateix dimarts es publiqui en un BOIB extraordinari.

L’eliminació d’aquest impost directe que ha de pagar la persona que rep una herència o una donació en vida, va ser una de les mesures que més volada va agafar durant la campanya a les eleccions autonòmiques. “És urgent baixar impostos a les famílies”, ha subratllat la cap de l’Executiu i líder del PP de les Illes, la qual ha remarcat que amb la reforma, que entra en vigor aquest mateix dimarts, Balears tindrà l’impost de successions i donacions més baix de l’estat espanyol. Sobre l’impacte en el nombre de beneficiaris, la presidenta del Govern ha insistit que és una mesura que “beneficia a tots” i que era “urgent”. “Arribarà a gent normal i corrent que està esperant la supressió d’una vegada per sempre d’un impost injust, que castiga a qui ha treballat, a qui ha estudiat i a qui ha guardat uns estalvis. Això no va de rics i pobres“, ha indicat. Prohens ha ressaltat que es tracta d’un decret “sense paranys” ni sense “lletra petita” i ha reivindicat la urgència de la mesura quan se li ha preguntat per l’ús de la via del decret, quan el PP en l’oposició sempre la va criticar.

Segons la nota de premsa, amb el Decret llei s’elimina el pagament de l’impost sobre successions i donacions entre pares i fills, avis i nets, i cònjuges. En el cas d’herències entre germans o entre oncles i nebots en les quals la persona morta no tengui descendents, la reducció serà del 50%, i en el cas que tengui descendents la rebaixa serà del 25 %. La reforma s’aplica tant a herències per causa de mort com a herències en virtut dels denominats pactes successoris o herències en vida propis del dret civil de les Illes Balears.

El Decret llei també inclou l’eliminació total de l’ITP en la compra de primer habitatge habitual per a menors de 30 anys i persones amb discapacitat, amb un límit de renda de 52.800 € en declaració individual o de 84.480 € en declaració conjunta i el preu de l’habitatge no pot ser superior a 270.151,20 €. Finalment, es redueix un 50 % l’ITP per a la compra de primer habitatge a joves menors de 35 anys i per a la compra d’habitatge habitual a famílies nombroses, famílies monoparentals i famílies amb persones amb discapacitat a càrrec, sempre que el preu de l’habitatge no superi els 270.151,20 €. En el cas de les famílies nombroses, el cost límit de l’habitatge podrà ser d’un màxim de 350.000 €.

Notícies relacionades >

18/07/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris