X

El govern espanyol proposa pujar el salari mínim a 1.000 euros des de l’1 de gener

L'Executiu tornarà a reunir-se amb patronal i sindicats dimecres que ve a la fi de tancar la xifra d'increment que anirà "amb promptitud" al Consell de Ministres

07/02/2022

El govern espanyol proposa pujar el salari mínim a 1.000 euros des de l’1 de gener

La ministra de Treball, Yolanda Diaz, en una imatge d'arxiu.

El Ministeri de Treball ha proposat als agents socials pujar el salari mínim interprofessional (SMI) fins als 1.000 euros bruts mensuals en catorze pagues i amb efectes des del passat 1 de gener.

En roda de premsa després de la reunió mantinguda amb els agents socials, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha evitat concretar xifres en un procés de diàleg que continua obert encara que ha expressat el seu desig d’aconseguir aquests 1.000 euros, que suposarien una pujada de 35 euros als actuals 965 euros. “A mi què m’agradaria? Tenir un salari mínim de 1.000 euros. Amb això treballarem (…) però escoltaré fins el dimecres totes les posicions i tant de bo siguem capaces d’arribar a punts de trobada”, ha assenyalat Díaz.

Fonts de CCOO i UGT han assegurat, no obstant això, que la proposta del govern espanyol en la taula d’aquest dilluns dematí ha estat una pujada de 31 euros, fins als 996 euros bruts mensuals en 14 pagues, i han reiterat que l’objectiu dels sindicats és aconseguir els 1.000 euros.

Es tracta de pujades en la franja intermèdia de les recomanacions del comitè d’experts, en l’informe dels quals es contemplen tres escenaris per a 2022 amb increments de l’SMI a 989 euros mensuals (24 euros més), a 996 euros (31 euros més) o a 1.005 euros (40 euros més).

Díaz ha assenyalat que pujar l’SMI, una mesura que beneficia a 2 milions de treballadors, és “una de les millors eines per a avançar en la igualtat” i ha reiterat la seva confiança en el diàleg social. “No revelaré mai res”, ha subratllat Díaz que ha apuntat que els “sindicats volen més i els empresaris volen menys (…) i jo faig equilibri entre totes les parts”.

L’Executiu tornarà a reunir-se amb patronal i sindicats dimecres que ve a la fi de tancar la xifra d’increment que anirà “amb promptitud” al Consell de Ministres. Des de CCOO havien assenyalat, en declaracions remeses als mitjans, que el Govern ha plantejat “situar-se en la part mitjana de l’informe d’experts, en 996 euros” i que la petició del sindicat passa per arribar als 1.000 euros.

“El dimecres amb acord o sense acord, les negociacions quedaran concloses”, han apuntat des de CCOO.

UGT també ha coincidit a assenyalar que la proposta està en la banda intermèdia, en aquests “996, 997 euros” i han reclamat també arribar als 1.000 euros. “El dimecres hauria de ser el punt i final d’aquestes reunions i que la pujada sigui amb caràcter retroactiu”, han apuntat des d’UGT.

La CEOE ha evitat fer valoracions, mentre que fonts de la patronal catalana Foment del Treball han avançat que “no seria el moment” d’incrementar el salari mínim, tot i que han aclarit que encara ha de definir una postura conjunta sobre aquest assumpte amb la CEOE, organització a la qual pertany. La CEOE es va despenjar de l’acord aconseguit al setembre de 2021 entre el Ministeri de Treball i els sindicats UGT i CCOO per a pujar el salari mínim interprofessional des de l’1 de setembre 15 euros mensuals.

07/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris