X

El Govern espanyol treballa per introduir canvis en la Llei del ‘només sí és sí’

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, assegura que existeix "una proposta del Ministeri de Justícia" amb l'objectiu de "pal·liar els efectes indesitjats" de la norma i que no es repeteixin en el futur

30/01/2023

El Govern espanyol treballa per introduir canvis en la Llei del ‘només sí és sí’

Imatge d'arxiu.

Redacció

El Govern espanyol confirma que ja treballa per introduir canvis en la llei del ‘només sí és sí’ i evitar més rebaixes de condemnes a agressors sexuals. L’executiu assegura que durà a terme la modificació de la norma amb el màxim rigor i sense posar terminis.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha manifestat que treballaran amb els experts i amb diverses propostes sobre la taula. A més, assegura que cap d’elles preveu modificacions al voltant del consentiment. Era una de les principals preocupacions dels seus socis de Govern, Unides Podem. La formació morada reclama que el consentiment ha de continuar en el centre del codi penal.

Una de les opcions que es preveuen, segons fonts de Moncloa, és la tornada a les penes anteriors a la llei del ‘només sí és sí’, encara que el Ministeri d’Igualtat rebutja tornar al model anterior i adverteix que suposaria fer passar a les víctimes per “un calvari probatori”.

Les rebaixes de condemnes a agressors sexuals després de l’entrada en vigor de la llei de garantia integral de la llibertat sexual preocupa els socis de Govern. Els dos partits -PSOE i Unides Podem- volen contribuir junts a resoldre-la, encara que no coincideixen en la manera de fer-ho.

Sense concretar terminis, Bolaños ha destacat que l’executiu cerca una reforma amb “tot el rigor tècnic i jurídic que permeti pal·liar els efectes indesitjats de la llei” i que sigui “absolutament impecable”. “Volem que, en el conjunt del Govern espanyol, siguem conscients que volem corregir-la amb tot el rigor de la mà dels experts, dels catedràtics i els magistrats”, ha recalcat el ministre. I ha sostingut que el consentiment continuarà “en el centre” de la norma. “No podem permetre que en els judicis es demani a les dones si es varen resistir prou o com anaven vestides. El consentiment és nuclear”, ha afirmat.

Bolaños ha insistit que “la immensa majoria de la llei del ‘només sí és sí’ és positiva per a les dones”, però es volen corregir aquests “efectes indesitjats, que ningú no volia, en l’aplicació de la llei i que generen una preocupació social que comparteix el Govern.” “Treballam amb tot el rigor, hi ha propostes damunt de la taula que analitzam”, ha dit.

Per la seva part, el Ministeri d’Igualtat adverteix que cap reforma penal de la llei “pot frenar les revisions” de condemnes ja que són conseqüència “de la incorrecta aplicació del dret transitori i de la pròpia llei”. A més, alerten que tornar al model anterior suposaria fer passar les víctimes per “un calvari probatori”.

La ministra Irene Montero ha defensat l’esperit de la llei del ‘només sí és sí’, que va modificar el Codi Penal per a suprimir la distinció entre abús i agressió sexual i que fa del consentiment exprés la clau per a jutjar delictes sexuals.

“És imprescindible frenar qualsevol intent de la dreta per a tornar al model anterior, basat en la violència i la intimidació i que exigia a les dones passar per un calvari probatori per a poder demostrar les violències sexuals exercides contra elles”, han assenyalat fonts d’Igualtat.

Per a protegir les víctimes de violències sexuals i “implementar la llei del només sí que és sí”, Igualtat planteja aquestes deu mesures urgents:

– Doblar els jutjats exclusius de violència sobre la dona i ampliar les seves competències als delictes contra la llibertat sexual.

– Reforç de la Fiscalia de violència sobre la dona i ampliació de les seves competències a les violències sexuals.

– Garantir l’assistència jurídica gratuïta a les víctimes.

– Inclusió de les víctimes de violència sexual en el Servei Telefònic d’Atenció i Protecció a les víctimes de la violència de gènere (ATENPRO) des de 2023 i increment del nombre de dispositius.

– Reforç de les unitats de valoració forense integral.

– Formació especialitzada en violència contra les dones a tot el personal de l’Administració de Justícia i Interior així com Educació i Sanitat.

– Implementació de les ajudes a víctimes de violències sexuals.

– Creació del servei d’atenció psicològica i psiquiàtrica especialitzada en violència sexual en el Sistema Nacional de Salut per a la completa recuperació de les víctimes a llarg termini.

– Increment del nombre d’agents que el Ministeri de l’Interior indica que dedica de manera exclusiva a la protecció de les dones que sofreixen violència de gènere. Es vol també ampliar les competències de les unitats especialitzades als delictes contra la llibertat sexual.

– Implementació de punts violeta en totes les dependències i instal·lacions públiques que reforcin els serveis d’atenció i informació a totes les víctimes.

30/01/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris