X

El govern i la Sanitat del Regne Unit encobriren un escàndol de transfusió de sang contaminada en els anys 1970-80

El primer ministre, Rishi Sunak, ha demanat disculpes "de tot cor" per la "terrible injustícia" comesa amb les desenes de milers d'afectats: "Avui és un dia de vergonya per a l'Estat britànic"

20/05/2024

El govern i la Sanitat del Regne Unit encobriren un escàndol de transfusió de sang contaminada en els anys 1970-80

101

El govern i el sistema públic de Sanitat del Regne Unit “van encobrir” un escàndol de transfusions de sang contaminada al país durant dècades després que les víctimes fossin exposades a riscos “inacceptables” a posta, segons l’informe difós aquest dilluns resultat d’una investigació independent durant cinc anys dirigida per l’exjutge Brian Langstaff. Les transfusions amb sang contaminada van infectar presumptament a més de 30.000 persones amb el VIH i l’hepatitis C.

Des de la Cambra dels Comuns, el primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha demanat disculpes “de tot cor” per la “terrible injustícia” comesa amb les desenes de milers d’afectats.

La investigació determina, segons les informacions divulgades avui, que les infeccions i morts de pacients no van ser un “accident” sinó que podrien “haver-se evitat majoritàriament”. L’exmagistrat ha dit que el desastre de la sang infectada “continua passant” avui, ja que alguns dels pacients afectats “es continuen morint cada setmana”.

Entre els errors detectats es denuncia que les autoritats sanitàries van ser “massa lentes” a l’hora de respondre als riscos i es va identificar un “fracàs en el règim de llicències” en les importacions (de donants dels Estats Units) que “s’entenia que eren menys segures que els tractaments nacionals”. “El sistema inepte i fragmentat de donacions que hi havia al Regne Unit en aquell moment va implicar que hi hagués errors a l’hora d’assegurar un subministrament suficient de l’anomenat Factor VIII de donants britànics”, apunta el document.

També s’han vist evidències que apunten al fet que hi va haver infants que van ser tractats “de manera innecessària” amb tractaments “no segurs” i alguns van ser utilitzats com a “objectes d’investigació” mentre es van ignorar els riscos de contreure hepatitis i VIH en un col·legi en el qual l’alumnat va ser tractat per hemofília. En relació amb aquest cas, que es va donar en l’internat Lord Major Treloar College, en el comtat anglès de Hampshire, en les dècades dels 1970 i 1980, “molt pocs (dels estudiants tractats) van escapar de ser infectats” i dels 122 alumnes amb hemofília que assistien a aquest centre entre 1970 i 1987, només 30 continuen avui amb vida.

L’escàndol es va originar durant les citades dècades, quan milers de persones que van requerir transfusions de sang i medicaments per a l’hemofília en la Sanitat Pública britànica (NHS, per les seves sigles en anglès) van ser exposades a sang contaminada amb VIH, Hepatitis B, C i malalties virals cròniques producte de la falta d’anàlisi que controlessin les donacions. Sang contaminada amb hepatitis C va continuar usant-se fins a 1991, dos anys després que el virus s’identifiqués formalment.

Pel que sembla, més de 30.000 pacients de la sanitat pública van poder haver-se contagiat, i al llarg dels anys uns 2.900 adults i infants van morir a conseqüència d’un dels majors desastres sanitaris en la història del país.

En els anys 70 es va introduir un nou tractament contra l’hemofília que requeria una gran quantitat de reserves sanguines, la qual cosa va obligar el Regne Unit a importar-la dels Estats Units, on els donants -molts d’ells de grups de risc com a drogoaddictes, treballadors del sexe i presos- rebien un pagament per la seva sang.

“Un dia de vergonya”

“Avui és un dia de vergonya per a l’Estat britànic”: Així ha començat Sunak la seva solemne intervenció davant la Cambra dels Comuns després de conèixer-se l’informe final, “que mostra un fracàs moral de dècades en el centre de la nostra vida nacional”. “Des del National Health Service (Sanitat pública) al funcionariat, als ministres en successius governs, a tots els nivells la gent i les institucions en els qui dipositem la nostra confiança van fallar de la forma més horrorosa i devastadora”, ha afegit el cap del Govern conservador.

En la seva compareixença, Sunak s’ha estalviat epítets i hja jutjat que l’escàndol s’hauria d’haver evitat perquè se sabia que els tractaments per a l’hemofília estaven contaminats i malgrat això es van ignorar tots els advertiments. “Una vegada i una altra, les persones en posicions de poder i confiança van tenir l’oportunitat d’aturar la transmissió d’aquestes infeccions, i una vegada i una altra no ho van fer”, ha dit el primer ministra en denunciar l'”actitud de negació” dels poders públics. “Encara pitjor, per a la nostra vergonya eterna, de manera que és fins i tot difícil de comprendre, es va permetre que les víctimes es convertissin en ‘objectes d’investigació'”, ha exposat.

El líder de l’oposició, el laborista Keir Starmer, s’ha sumat a les disculpes públiques i ha considerat que el succeït és “una de les més greus injustícies” en la història del Regne Unit, que va causar “un patiment indescriptible”.

20/05/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT