societat

La depuradora de Vila va alliberar 6.000 milions de litres infradepurats l’any passat

És una xifra significativament menor a l'anterior per la baixada del volum d'aigues depurades per mor de la pandèmia

La depuradora d'Es Mercadal, una de les que ha aconseguit assolir la correcta depuració d'aigua


A falta d’acabar les obres de millora, la depuradora de Vila, a Eivissa, continua sent la més contaminant per depuració insuficient de l’aigua (6.000 milions de litres infradepurats i abocats a la mar el 2020) . És el balanç de la depuració i sanejament d’aigua de l’any passat a les estacions de competència autonòmica, totes manco les de Palma i Calvià. La falta d’activitat turística per la pandèmia va fer baixar dràsticament no tan sols el volum d’aigua que es va haver de depurar sinó també la que hi va arribar contaminada per vessaments químics als claveguerams municipals.

A més de la d’Eivissa, les de Sant Josep, Llubí i Vilafranca continuen sent les estacions amb depuració deficient. La bona notícia és que s’espera que a final d’any el problema estigui solucionat i que són la meitat de les que hi havia el 2019. Això perquè les d’Es Mercadal i Porreres i les eivissenques de Sant Joan de Labritja i Cala Sant Vicent, han sortit de la llista negre.

En qualsevol cas i mentre es continua treballant en els projectes de millora de les infraestructures de les depuradores que encara contaminen, el problema continua sent també que hi ha qui vessa al clavegueram el que no hi hauria de tirar perquè és altament contaminant. Parlam de lleixius, pintures, dissolvents i altres productes químics que s’afegeixen incorrectament a les aigues negres que sí han d’arribar a les depuradores.

Per solucionar-ho, s’han actualitzat els convenis amb els Ajuntaments per a què, a canvi de les ajudes que es reben del govern per millorar instal·lacions, es vigili millor – ordenança a la mà- que ningú no fa el que no toca. Diuen que hi ha sensibilitat per part dels ajuntaments sobre el tema i posen Formentera i Santa Eulària, que farà sondejos per detectar els focus del problema, com exemple.

No debades, el potencial contaminant de l’economia balear continua sent significatiu si es té en compte que a 30 municipis de les illes l’aigua que arriba a les depuradores està contaminada per vessaments industrials, eventualment, per exemple, per activitats a polígons com és el cas de Formentera. La feina extra de tractament de l’aigua abans d’amollar-la al medi ambient aconsegueix reduir el mal i finalment només 4 d’aquestes estacions acaban alliberan aigua insuficientment depurada.

750 mil euros per la depuradora de Consell

Per cert que la conselleria de Medi Ambient ja ha posat nom a un dels projectes concrets que es beneficiaran dels 17 milions d’euros de fons europeus destinats a Balears per qüestions de medi ambient. 750 mil euros d’aquests fons seran per a la millora de la depuradora de Consell, és la partida integra de l’apartat destinat a ajuts pel sanejament i depuració d’aigua a municipis de manco de 5 mil habitants. La depuradora de Consell és justament una de les 7 que es troba infradimensionada. La resta són la de Campanet, Inca, Felanitx, VIlafranca, Sant Joan de Llabritja i Santa Eugènia.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Tots els majors de 80 anys de Balears han rebut almanco una dosi de vacuna

"Guàrdia alta, Balears", ha tuitat la presidenta Francina Armengol, que ha afegit "ara que estem a punt de completar la...

Detingudes 60 persones a Mallorca per blanqueig de capitals procedent del narcotràfic

Per a dur a terme la il·lícita activitat el líder de l'organització utilitzava la identitat de persones d'avançada edat per...

El Suprem es pronunciarà aquesta setmana sobre els tancaments perimetrals

Serà la primera restricció en la que s'haurà d'unificar un criteri general per a la resta de Comunitat Autònomes

Un mort a Eivissa en precipitar-se des de la muralla del Baluard de Santa Llúcia

Fins al lloc dels fets s'ha traslladat una unitat de suport vital avançat, que no ha pogut fer res per...