X

El Govern haurà d’indemnitzar amb més de 63 milions d’euros la promotora de Matthias Kühn

El Govern ha anunciat que recorrerà la resolució judicial

31/01/2022

El Govern haurà d’indemnitzar amb més de 63 milions d’euros la promotora de Matthias Kühn

Matthias Kühn en una imatge d'arxiu.

20

El Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) condemna el Govern de les Illes a indemnitzar, amb més de 63 milions d’euros, l’empresa Birdie Son Vida, propietat de Matthias Kühn. El TSJIB considera que l’Executiu va incomplir l’acord amb la promotora en el qual reconeixia, com a sòl urbà, els terrenys de la urbanització Muleta II al Port de Sóller. Per tant, la sala dona la raó a l’empresa, que reclamava ser indemnitzada per danys i perjudicis.

El Govern ha explicat que respecta la resolució judicial però que no la comparteix i per això ha assenyalat que recorreran la sentència del TSJIB. Des de l’Executiu afirmen que el Govern no ha de pagar aquesta indemnització per la qual cosa, amb el recurs que presentaran contra la resolució, es defensaran els interessos de la ciutadania de les Balears.

L’entitat promotora va establir els carrers i alguns serveis bàsics, però urbanísticament no es va arribar a desenvolupar mai. L’any 2008 el Govern del segon Pacte de Progrés va desclassificar les parcel·les i les va convertir en sòl rústic protegit. L’any 2013, en temps de José Ramon Bauzà, el Govern va acordar amb la promotora retornar el caràcter urbà a Muleta II. Un acord que no s’ha fet mai efectiu, i per això Matthias Kühn va demanar que l’indemnitzassin.

“La sentència fa justícia i ens han donat la raó”, ha explicat el misser de Matthias Künh, Miquel Ramis de Ayreflor. Assegura que el Govern del Pacte era conscient del risc que aquest canvi de sòl urbà a rústic suposava. A més ha remarcat que el tribunal ha tengut en compte “els avants i enreres” que ha fet l’Executiu en qüestions de sòl. Ramis de Ayreflor afegeix que eren coneixedors que els terrenys de Muleta ja tenien, gairebé, tots els serveis en marxa. També ha assegurat que el recurs que presentarà el Govern “era previsible”.

Segons ha recordat el TSJIB en una nota de premsa, l’entitat Birdie Son Vida va presentar en 2020 davant la Sala un recurs contenciós-administratiu contra la desestimació presumpta de la reclamació de responsabilitat patrimonial interposada contra el Govern, a conseqüència de l’aprovació de la Llei 4/2008, de 14 de maig, que va determinar la desclassificació de la urbanització Muleta II de Sóller que va passar a ser sòl rústic protegit.

No obstant això, durant la tramitació del procediment contenciós-administratiu, va entrar en vigor el Decret llei CAIB 2/2012, de 12 de febrer que facultava el retorn dels terrenys a la seva classificació com a sòl urbà; i la Llei CAIB 7/2012, de 13 de juny, en el mateix sentit.

Pel que practicada la prova pericial, d’acord amb aquesta normativa, els perits designats judicialment van assenyalar que els terrenys complien amb tots els requisits requerits per a ser classificats novament com a sòl urbà.

Posteriorment, al juliol de 2013, la part actora i el Govern van comunicar a la Sala Contenciosa del TSJIB haver arribat a un acord transaccional, en el qual van manifestar que el plet quedava sense objecte en tornar a tenir la consideració de sòl urbà els terrenys compresos a la urbanització Muleta II de Sóller conforme amb la Llei 7/2012.

En aquest acord l’entitat Birdie Son Vida va fer constar que es reservava el dret a iniciar una nova reclamació patrimonial derivat d’acte administratiu enfront de la Llei 7/2012. Aquest acord va ser aprovat i validat per la Sala.

L’entitat demandant va promoure la modificació del PGOU de Sóller amb la finalitat que contemplés la condició de sòl urbà d’aquests terrenys, d’acord amb la Llei 7/2012 i davant la desestimació d’aquesta pretensió va presentar un recurs contenciós administratiu contra l’Ajuntament de Sóller.

Amb l’aprovació del Decret llei 1/2016 del Govern la qualificació com a sòl urbà dels terrenys de Muleta II va quedar suspesa; i amb l’aprovació de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d’Urbanisme de Balears, els terrenys van tornar a ser classificats com a sòl rústic protegit amb la categoria ARIP.

Finalment, l’entitat Birdie Son Vida va promoure incident d’impossibilitat d’execució contra l’acte d’homologació de l’acord transaccional de 2013, a l’empara de l’article 105 i 113 de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa (LJCA).

El Govern es va oposar i la Sala ha estimat les pretensions de la part actora.

Segons els magistrats, l’article 113 de la LJCA preveu que les parts poden instar l’execució forçosa de l’acord transaccional en cas d’incompliment de les obligacions derivades de l’acord.

El Tribunal explica que el Decret llei del Govern 1/2016 acordant la suspensió de la Llei que facultava el reconeixement de sòl urbà, constitueix incompliment del que es desprèn d’aquell compromís transaccional.

“Bé sigui perquè l’Administració demandada no ha complert l’acord després del requeriment de l’article 113 LJCA -al que la CAIB ha renunciat per innecessari en escrit de 12 d’agost de 2012- bé sigui perquè aquest compliment no li és possible perquè la Llei 12/2017, de 29 de desembre li ho impedeix tots dos supòsits recondueixen a la indemnització de danys i perjudicis a favor de la part recurrent i a càrrec de l’administració que ha incomplert, o no pot complir per causa legal, l’acord transaccional”, assenyala el Tribunal.

D’altra banda, la Sala destaca l’obligació de l’Administració demandada de no realitzar actuacions que desvirtuessin l’objecte de l’acord transaccional o el deixessin sense causa.

En definitiva, els magistrats dictaminen que la part actora té dret a la indemnització que es deriva de l’incompliment de l’altra.

En concret, la part que promou l’incident va sol·licitar una indemnització per 63,5 milions d’euros més interessos des de maig de 2009 sobre la base d’un informe pericial; i en la seva resolució, el Tribunal fixa la indemnització en la quantitat assenyalada per l’informe judicial.

31/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT