X

El Govern inicia el camí per implantar la jornada laboral de 4 dies

Ho ha fet en un Consell Extraordinari, el darrer de la legislatura. La setmana que ve n'hi tornarà a haver, però ja serà amb el Govern en funcions

26/05/2023

El Govern inicia el camí per implantar la jornada laboral de 4 dies

Marina Heredero

La presidenta Francina Armengol va anuciar-la durant la precampanya. Avui, el portaveu del Govern, Iago Negueruela, ha negat, una vegada més, que sigui electoralista. “El Govern governa fins al darrer minut”, ha dit Negueruela, que ha recordat, també, que la primera mesura que prengué l’executiu actual va ser establir un pla de lluita contra la precarietat laboral i que, ara, una de les darreres és millorar la vida de la gent.

La jornada laboral de 4 dies o de 32 hores la setmana, diu el Govern, servirà per millorar la productivitat, ajudarà a retenir el talent i afavorirà la conciliació dels treballadors. La convocatòria d’aquestes ajudes està ja en la seva darrera fase de tramitació. Les empreses que hi vulguin optar hauran de presentar un pla de reducció de la jornada laboral abans de dia 16 d’octubre, i hauran d’indicar les mesures que adoptaran per optimitzar el temps de feina.

Requisits per accedir als ajuts

Cada empresa haurà de complir amb una sèrie de requisits per accedir als ajuts. D’aquesta manera, les que tenguin manco de 10 empleats, hauran d’ajustar l’horari a almanco un 30% de la plantilla o a un mínim de 2 persones. Les que en tenguin entre 10 i 49, també obligatòriament a un 30% dels treballadors o a un mínim de 3. Pel que fa a les de més de 50 persones, la reducció de la jornada s’haurà d’aplicar al 20% o a un mínim de 5 persones.

Aquesta convocatòria d’ajudes públiques compta amb un pressupost inicial de 400.000 €, però si la demanda ho requereix, s’ampliarà, segons ha dit Negueruela. A més, estableix destinar 5.000 € per treballador, amb un màxim de 200.000 € per empresa.

El Consell de Govern també ha aprovat, entre altres mesures, la primera regulació autonòmica del conegut com a habitatge col·laboratiu. Una modalitat de servei residencial autogestionat, alternatiu a les residències per a persones dependents, que ja funciona a altres països europeus i per al qual, aquí, ens diuen, ja hi comença a haver interès.

26/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris