X

El Govern instal·la càmeres i sensors a Es Trenc per mesurar la saturació turística en temps real

Es tracta d'un projecte pilot, en el qual també s'inclouran sensors a Cala en Turqueta, a Menorca, i la platja de Ses Salines, a Eivissa

20/07/2024

El Govern instal·la càmeres i sensors a Es Trenc per mesurar la saturació turística en temps real

123

El Govern ha instal·lat quatre càmeres a la platja d’Es Trenc per saber l’aforament de la platja en temps real. El projecte forma part d’un pla pilot que també sensoritzarà Cala En Turqueta, a Menorca, i la platja de Ses Salines, a Eivissa. Una primera passa per posar dades a la saturació d’espais naturals.

Mesurar la saturació. És l’objectiu del projecte pilot del Govern que, juntament amb el Laboratori IOTIB de la Universitat de les Illes Balears, ha instal·lat càmeres a diferents platges per conèixer l’afluència de persones en temps real. A Es Trenc n’han instal·lades quatre, tres mesuren la presència de persones i una, la de cotxes a l’aparcament. El projecte testa diferents tecnologies per saber quina és la que millor s’adapta a l’entorn.

“Fem servir càmeres, antenes de monitorització, sensors de renou, sensors de pas o sensors de wifi que comptabilitzen el nombre de persones que tenen el seu mòbil connectat a la xarxa”, detalla Tomeu Alorda, director del Laboratori IOT Illes Balears, encarregat de desenvolupar i muntar la tecnologia. “Es tracta de càmeres anonimitzades que emeten números”, afegeix Miquel Cardona, director gerent de l’IB Digital, l’entitat que dirigeix el projecte.

El sistema utilitza la tecnologia LORA, una xarxa del Govern que ofereix major cobertura i permet transmetre dades en temps real. La setmana que ve instal·laran sensors a Cala En Turqueta, a Menorca, i a la platja de Ses Salines, a Eivissa. Recolliran dades durant tot l’estiu i a partir de setembre analitzaran els resultats.

“Tot i que a les Illes Balears fa molts anys que vivim el turisme podria semblar que tenim les coses més comptabilitzades, però la veritat és que ara estem començant a desplegar la tecnologia”, considera Alorda. “Hi ha sensació de congestió turística però sense dades reals és difícil prendre decisions”, opina Cardona.

La idea de l’Executiu és sensoritzar més espais naturals l’estiu que ve i oferir les dades en obert per tal que la ciutadania pugui consultar l’estat de congestió de les platges. Els investigadors insisteixen en la importància de recopilar dades durant tot l’any per tenir un històric. Perquè les dades, recorden, són essencials per la gestió.

20/07/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT