X

El Govern lliura el certificat de víctima del franquisme de Juana Baño i la seva parella

Baño és la primera dona víctima de la Guerra Civil que s'identifica a les Balears

12/01/2020

El Govern lliura el certificat de víctima del franquisme de Juana Baño i la seva parella

Al Mur de la Memòria de Palma s’ha dut a terme l’homenatge a Juana Baño de 50 anys i la seva parella, Ramon Fuster. Un moment molt emotiu, sobretot per als familiars presents que no es coneixien fins fa 3 mesos i que s’han assabentat com va ser l’assassinat i la vida que duien els seus padrins l’octubre del 1936, quan van desaparèixer de manera forçosa.

El cos de Baño, la primera dona víctima de la repressió franquista que es troba i s’identifica a les Illes Balears des que començaren les excavacions de fosses, va ser trobat al quilòmetre 15 de la carretera que unia Palma amb Calvià i posteriorment enterrat a una fossa comuna del cementeri calvianer. Fa 2 anys, el 18 d’octubre va ser trobada durant l’exhumació de la fossa comuna del municipi. El cos de Fuster se sap que es va tirar a una altre fossa comuna del cementeri de Palma d’on no es pot recuperar.

Les restes mortals de Juana Baño han estat retornades pel Govern a la seva família en un acte privat, per poder donar-li digna sepultura més de 83 anys després de ser afusellada, es suposa, com a represàlia pel seu activisme polític i sindical. Descansa al costat de la seva germana en la tomba familiar. El Govern ha fet entrega als nets de les dues víctimes, els certificats de reconeixement dels seus familiars com a víctimes del franquisme en aplicació de la Llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Balears.

Amb aquestes darreres dues identificacions, s’eleven a 21 el nombre total de cossos exhumats i identificats. La Direcció General de Memòria Democràtica té previst continuar aquest 2020 amb el lliurament als seus familiars de les restes identificades, com és el cas de Miquel Marquet Perelló de Pollença, trobat a la fossa de Marratxí i de Joan Ferrà Ferrà, veí de Puigpunyent i trobat a la fossa de Calvià.

12/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris