societat

El Govern lliura el certificat de víctima del franquisme de Juana Baño i la seva parella

Baño és la primera dona víctima de la Guerra Civil que s'identifica a les Balears

El+Govern+lliura+el+certificat+de+v%C3%ADctima+del+franquisme+de+Juana+Ba%C3%B1o+i+la+seva+parella

Al Mur de la Memòria de Palma s’ha dut a terme l’homenatge a Juana Baño de 50 anys i la seva parella, Ramon Fuster. Un moment molt emotiu, sobretot per als familiars presents que no es coneixien fins fa 3 mesos i que s’han assabentat com va ser l’assassinat i la vida que duien els seus padrins l’octubre del 1936, quan van desaparèixer de manera forçosa.

El cos de Baño, la primera dona víctima de la repressió franquista que es troba i s’identifica a les Illes Balears des que començaren les excavacions de fosses, va ser trobat al quilòmetre 15 de la carretera que unia Palma amb Calvià i posteriorment enterrat a una fossa comuna del cementeri calvianer. Fa 2 anys, el 18 d’octubre va ser trobada durant l’exhumació de la fossa comuna del municipi. El cos de Fuster se sap que es va tirar a una altre fossa comuna del cementeri de Palma d’on no es pot recuperar.

Les restes mortals de Juana Baño han estat retornades pel Govern a la seva família en un acte privat, per poder donar-li digna sepultura més de 83 anys després de ser afusellada, es suposa, com a represàlia pel seu activisme polític i sindical. Descansa al costat de la seva germana en la tomba familiar. El Govern ha fet entrega als nets de les dues víctimes, els certificats de reconeixement dels seus familiars com a víctimes del franquisme en aplicació de la Llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Balears.

Amb aquestes darreres dues identificacions, s’eleven a 21 el nombre total de cossos exhumats i identificats. La Direcció General de Memòria Democràtica té previst continuar aquest 2020 amb el lliurament als seus familiars de les restes identificades, com és el cas de Miquel Marquet Perelló de Pollença, trobat a la fossa de Marratxí i de Joan Ferrà Ferrà, veí de Puigpunyent i trobat a la fossa de Calvià.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Zero Plàstic Menorca recull 10.000 micropartícules en només 40 metres quadrats de Cavalleria

Espanya és el segon país que més plàstics aboca a la Mediterrània després de Turquia

Els ajuntaments de Menorca deixen d’ingressar un milió d’euros de les concessions de platges

A la majoria dels empresaris de lloguer de gandules i parasols no els compensa fer feina per la manca de...

La Sindicatura de Greuges demana deduccions per als estudiants de Menorca a la Península

L'actual llei els priva de les ajudes si la mateixa carrera es pot cursar a Balears

Balears supera ja els 3.800 casos de Covid-19 i confirma 279 nous casos i 1.259 positius actius

En només 48 hores les Illes han superat els 500 contagis per coronavirus