X

El Govern marca les normes per a la “nova normalitat”

Un comitè format per 5 experts assessorarà l'executiu en cas que s'hagin de modificar

19/06/2020

El Govern marca les normes per a la “nova normalitat”

EFE/Kiko Huesca

El Govern ha publicat aquest dissabte al BOIB les mesures per a la nova entrada de la normalitat a la nostra comunitat. El Consell de Govern va aprovar ahir el pla de mesures excepcionals que regiran el nostre dia a dia a partir de dilluns, quan encetarem l’anomenada “nova normalitat”. L’objectiu és que, d’ara endavant, pugui augmentar el nombre d’esdeveniments culturals, religiosos o esportius i també recuperar la vida social i econòmica, però prevenint en tot moment el risc de transmissió comunitària per coronavirus. Totes aquestes mesures estaran en vigor fins que deixem enrere la situació de crisi sanitària. I un comitè format per 5 experts assessorarà el Govern en cas que s’hagin de modificar.

Per tant, què podem fer i què no a partir de dilluns? El que continua ben igual és l’ús de les mascaretes. És obligatòria a la via pública, en espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat quan no sigui possible mantenir la distància de seguretat. La novetat és que l’ús de la mascareta serà obligatori també als espectacles culturals i esportius en espais tancats, per exemple un teatre, i també a l’interior de tots els establiments comercials. Però hi ha altres diferències importants. Per exemple, si ens centram en el que podríem anomenar “activitats de caire social” com anar a la platja, ara que entram a l’estiu… Una persona podrà ocupar fins a 4 metres quadrats, els grups de banyistes, com a màxim, hauran de ser de 25 persones i els ajuntaments tendran potestat per limitar l’accés a la platja o fixar un temps màxim d’estada per a cada usuari. En el cas de les vetles o els enterraments, la cabuda màxima serà de 70 persones en espais a l’aire lliure i 30 en espais tancats, dins una església per exemple. Si vos heu de casar, atenció: les noces i altres esdeveniments semblants tendran una capacitat màxima del 75% i 250 persones si la cerimònia és a l’aire lliure. Finalment, pel que fa a les activitats relacionades amb la natura, com són els parcs zoològics o els aquaris, la cabuda serà, de moment encara, fins a un 50%.

Aquest pla també preveu els actes culturals. A les biblioteques o museus només es permetrà l’entrada a 25 persones. Als cinemes i teatres, l’ocupació serà del 75%. Però atenció, perquè en aquest cas els seients hauran d’estar preassignats. També als actes públics, per exemple a una revetla, la cabuda serà del 75%. I si les activitats són a l’aire lliure, no hi podrà haver més de 1.000 persones que hauran d’estar assegudes.

Aquest pla tampoc no ha deixat de banda ni la sanitat -on es recomanen els sistemes de control de temperatura als recintes sanitaris- ni l’educació. En aquest punt, el pla ja preveu com arrancarà el curs que ve. Els tràmits hauran de ser preferiblement de forma telemàtica. Tornarà el servei de transport, menjador i escola matinera i, en el cas dels alumnes del cicle d’educació infantil, també estarà dividit en ràtios segons l’edat dels petits.

Finalment, pel que fa als esports, se’n podrà practicar amb grups de màxim 30 persones. A la platja, tot sols o en parella… I pel que fa als espectadors, de qualsevol esport, s’entén, l’ocupació serà limitada i el públic haurà d’estar sempre assegut.

19/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT