Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Segons l'Executiu, es tracta d'una infracció greu haver utilitzat aquest residu sense l'autorització pertinent que els interessats haurien d'haver sol·licitat a la Conselleria de Medi Ambient
11El Govern ha notificat a Autoritat Portuària de les Balears (APB) i a Tirme l’inici d’un expedient sancionador per l’abocament d’entre 60.000 i 100.000 metres cúbics d’escòries a la mar durant les obres d’ampliació del Port de Palma.
Segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient en un comunicat, tal com estipula la Llei estatal 22/2011, de residus i sòls contaminats, representa una infracció greu haver utilitzat aquest residu sense l’autorització pertinent que els interessats haurien d’haver sol·licitat a la Direcció General d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus “vist que no s’ajusta a cap dels usos previstos per les escòries”. La multa, segons afegeixen, pot anar des dels 901 fins als 45.000 euros.
Com ja va avançar IB3 Notícies, Mallorca Blue va denunciar al mes de juny que el material que s’estava emprant en l’ampliació del Port de Palma estava contaminant la Badia. Tirme va reconèixer en aquell moment que varen fer servir escòria procedent d’incineradores per al Port com a alternativa a la grava tradicional. El Consell de Mallorca va ordenar a Tirme suspendre l’enviament d’escòries de la incineradora al moll palmesà. Però al mes de setembre, veïnats de Palma encara denunciaven la presència contínua d’escòria a les platges.
L’APB va justificar l’ús de les escòries, perquè considerava que era un material ecològic i el seu president, Joan Gual de Torrella, va criticar l’actitud dels ecologistes del GOB, els quals van demanar a la Fiscalia que obrís una investigació per l’abocament d’escòries.
Tirme considera l’escòria, després d’un procés de maduració i tractament, un “ecoàrid” i en el pla director es preveuen una sèrie d’usos per a les escòries, per exemple per a l’ompliment de terraplens i subbase de carreteres, però en cap cas s’especifica l’ús d’aquest residu al medi marí i per tant s’inclou dins d”Altres usos específicament autoritzats per l’òrgan competent per a la utilització dels subproductes obtinguts’, tal com també preveu la Llei estatal 22/2011.
En cap moment, especifica el Govern, es va fer la petició de subproducte o de finalització de condició de residu per usar l’escòria en el medi marí a la Conselleria com a intermediari necessari que, alhora, hagués hagut de sol·licitar-ho a l’Estat que és l’administració competent per resoldre aquesta petició.
El Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient no recomana l’ús d’escòria en zones humides. D’altra banda no hi ha cap estudi de com poden afectar aquests residus en contacte amb la mar. En les diligències prèvies a la resolució d’inici del procediment sancionador es va demanar a Tirme i a Autoritat Portuària de les Balears si havien fet estudis sobre aquest tema i no van presentar cap tipus de document sobre aquesta petició.
Per tant, s’obre un procediment sancionador, tipificat com a greu tant a Autoritat Portuària de les Balears com a promotor de l’obra com a Tirme, subministrador d’escòria per a un ús no autoritzat.
Per saber-ne més informació:
Denuncien que l’escòria emprada en l’ampliació del Port de Palma contamina la badia
El Consell de Mallorca ordena suspendre l’enviament d’escòries de Son Reus al port de Palma
El GOB insta la Fiscalia a investigar l’abocament d’escòries al Port de Palma
Veinats de Palma denuncien la presència contínua d’escòria a les platges
L’Autoritat Portuària defensa l’ús de les escòries a les obres del Port de Palma
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Es confirma com un cas de violència masclista