mallorca

El Govern prepara els projectes per legalitzar i modernitzar una vintena d’emissaris submarins

L'Agència Balear de l'Aigua enllesteix les noves connexions amb la mar de les depuradores de Cala d'Or, Camp de Mar i Sant Elm

Imatge d'arxiu d'un emissari submarí, l'objectiu dels nous projectes és evitar fer malbé la posidònia.


El Govern prepara les obres de millora per legalitzar els 24 emissaris submarins que duen fins a la mar l’aigua residual que es tracta a les depuradores que gestiona. Tres d’aquests projectes són els de Cala d’Or, Camp de Mar, a Peguera, i Sant Elm. Amb els nous emissaris es vol minimitzar el seu efecte al medi marí.

L’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua) enllesteix aquests tres projectes, que formen part del programa de renovació d’emissaris submarins. L’objectiu és adaptar-los a la legalitat actual, perquè els antics emissaris no compleixen amb els requisits ambientals. “Ara hi ha una nova instrucció estatal que descriu les característiques que han de tenir els emissaris i ara estem tramitant la renvoació de tots els emissaris per adaptar-los a la nova legislació”, ha explicat a IB3 Ràdio el secretari general d’Abaqua, Juan Calvo.

De les 78 depuradores que gestiona el Govern a través d’Abaqua, 24 disposen d’emissari submarí que permet vessar l’aigua depurada a la mar. Els nous projectes que el Govern prepara per connectar amb la mar les depuradores de Cala d’Or, Camp de Mar i Sant Elm inclouen millors sistemes per diluir l’aigua depurada al medi marí, emissaris més llargs i soterrats o mesures per evitar fer malbé la posidònia.
“Ara, per reduir al màxim l’afecció al medi natural, s’utilitzarà una microperforadora, que farà un túnel des de la depuradora fins a la mar que permet soterrar l’emissari a la part terrestre i també soterrar-lo un tram més llarg a la part marina per no provocar danys a la posidònia“, ha afegit el secretari general d’Abaqua.

El Govern explica que, tot i que s’ha d’intentar reutilitzar tota l’aigua depurada que sigui possible, els emissaris han de continuar existint. “Hem de tenir disponible un pla B, un abocament a l’aigua regulat i en condicions per no afectar la mar és una garantia, tot i que sempre hem d’intentar que l’aigua depurada es pugui reutilitzar”, ha defensat Juan Calvo, el responsable de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El Consell de Mallorca celebra el primer any de la legislatura amb la covid-19 en el centre de les polítiques

L'oposició, amb les absències de Ciutadans i Vox a l'acte, ha criticat la crisi dels menors tutelats i la manca...

L’Associació Hotelera de Capdepera se centra en promocionar la zona de cara a la temporada vinent

Hotelers, restauradors i comerciants confien que setembre serà el millor mes de la temporada

“A l’estiu venc capells i ulleres de sol per l’Arenal, i a l’hivern estudii”

Ibrahima és el nom fictici d'un venedor ambulant de 23 anys, que en fa dos que viu a Mallorca. A...

Turistes i residents aprofiten les darreres hores de pàrquing gratuït a Ses Covetes

La platja s'ha omplert però no s'ha saturat, i els banyistes han respectat la distància de seguretat entre els grups...