mallorca

El Govern prepara els projectes per legalitzar i modernitzar una vintena d’emissaris submarins

L'Agència Balear de l'Aigua enllesteix les noves connexions amb la mar de les depuradores de Cala d'Or, Camp de Mar i Sant Elm

Imatge d'arxiu d'un emissari submarí, l'objectiu dels nous projectes és evitar fer malbé la posidònia.


El Govern prepara les obres de millora per legalitzar els 24 emissaris submarins que duen fins a la mar l’aigua residual que es tracta a les depuradores que gestiona. Tres d’aquests projectes són els de Cala d’Or, Camp de Mar, a Peguera, i Sant Elm. Amb els nous emissaris es vol minimitzar el seu efecte al medi marí.

L’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua) enllesteix aquests tres projectes, que formen part del programa de renovació d’emissaris submarins. L’objectiu és adaptar-los a la legalitat actual, perquè els antics emissaris no compleixen amb els requisits ambientals. “Ara hi ha una nova instrucció estatal que descriu les característiques que han de tenir els emissaris i ara estem tramitant la renvoació de tots els emissaris per adaptar-los a la nova legislació”, ha explicat a IB3 Ràdio el secretari general d’Abaqua, Juan Calvo.

De les 78 depuradores que gestiona el Govern a través d’Abaqua, 24 disposen d’emissari submarí que permet vessar l’aigua depurada a la mar. Els nous projectes que el Govern prepara per connectar amb la mar les depuradores de Cala d’Or, Camp de Mar i Sant Elm inclouen millors sistemes per diluir l’aigua depurada al medi marí, emissaris més llargs i soterrats o mesures per evitar fer malbé la posidònia.
“Ara, per reduir al màxim l’afecció al medi natural, s’utilitzarà una microperforadora, que farà un túnel des de la depuradora fins a la mar que permet soterrar l’emissari a la part terrestre i també soterrar-lo un tram més llarg a la part marina per no provocar danys a la posidònia“, ha afegit el secretari general d’Abaqua.

El Govern explica que, tot i que s’ha d’intentar reutilitzar tota l’aigua depurada que sigui possible, els emissaris han de continuar existint. “Hem de tenir disponible un pla B, un abocament a l’aigua regulat i en condicions per no afectar la mar és una garantia, tot i que sempre hem d’intentar que l’aigua depurada es pugui reutilitzar”, ha defensat Juan Calvo, el responsable de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

L’Ajuntament de Sant Llorenç ja ha adquirit 20 mil metres quadrats de terrenys per alliberar el torrent

El darrer anunci d'expropiació correspòn a un taller en desús i el preu està fixat en uns 90 mil euros

Voluntaris de la Creu Roja planten 400 arbres al bosc de Bellver

És una zona degradada en part pel pas de les persones enmig de la vegetació.

L’Ajuntament de sa Pobla fa una crida a la població per participar en el primer cribratge massiu

Per evitar aglomeracions, s'ha dividit el poble en dues zones. L'eix divisori són els carrers muntanya i plaça. Així, diumenge...

Quatre detinguts per tràfic de droga a Capdepera

La Guàrdia Civil ha desarticulat 3 punts de venta de les substàncies