X

El Govern prohibirà fondejar sobre la posidònia sense excepcions

Multes de fins a 450.000 euros als iots que fondegin sobre praderies

16/05/2017

El Govern prohibirà fondejar sobre la posidònia sense excepcions

17

Les Illes Balears són la comunitat autònoma amb una major superfície de praderies de posidònia oceànica de l’Estat. En total, 650 kilòmetres de praderies en tot el litoral balear. Amb aquesta premissa, i amb els sinistres que hi ha hagut els darrers estius a les costes de les Illes, el Govern prepara un drecret per prohibir els fondejos de les embarcacions damunt les praderies de posidònia.

L’objectiu és preservar el valor marítim i terrestre de la posidònia oceànica que hi ha a les Balears, que representa un 50% del total inventariat a l’Estat. Destruir 10 metres quadrats de posidònia es podria multar amb 450.000 euros. Les Balears seran la primera comunitat a garantir la protecció i la conservació de la posidònia oceànica. El projecte de decret preveu que la quantia de les sancions vagi en funció dels metres quadrats que s’hagin afectat i, per això, l’Executiu vol posar 10 embarcacions de control per vigilar el litoral.

L’esborrany del decret comença ara un procés de participació prèvia a la tramitació ordinària pel qual s’ha remès a sector nàutic, grups ecologistes, consells i ajuntaments perquè facin suggeriments i propostes abans que surti a exposició pública. En aquest sentit, el biòleg formenterer Manu San Félix, que en l’actualitat cartografia els fons pitiüsos per estudiar-hi la presència de la planta aquàtica, considera que la prohibició dels fondejos damunt posidònia acabarà sent en benefici de la pròpia indústria nàutica. Des del Consell d’Eivissa també aplaudeixen el decret, perquè això permetrà actuar a zones que registren una gran pressió, com Talamanca i Porròig. De tota manera, alerten que si no es deroga la Llei Montoro que impedeix noves contractacions a l’Administració, serà difícil vigilar el compliment del decret. Per la seva banda, el GOB ja ha informat que revisarà l’esborrany “en profunditat” en els propers dies “per tal de suggerir canvis que el puguin millorar”, han explicat en un comunicat.


Llegeix l’esborrany sencer del decret de posidònia

El decret prohibeix, a més del fondeig incontrolat, la pesca d’arrossegament sobre posidònia, la ubicació d’instal·lacions d’aqüicultura, l’extracció d’àrids, l’abocament de materials dragatges i l’abocament de salmorres procedents de desaladoras. Tampoc estan autoritzades les noves instal·lacions i obres sobre fons marins de posidònia i els abocaments derivats d’emissaris o de qualsevol altra activitat.

També es regula el tractament de les restes de posidònia. Es prohibeix la retirada, la possessió, el transport i l’ús de restes de posidònia morta a les platges naturals sense serveis, a excepció de les pràctiques destinades a usos tradicionals i amb mètodes manuals. En canvi, es pot autoritzar a les platges amb serveis, determinant el mètode i les zones d’extracció d’acord amb les característiques ambientals i geomorfològiques del lloc.

A les platges urbanes, i per raons socioeconòmiques, es permetrà la retirada seguint el manual de bones pràctiques que recull el propi decret.

El règim sancionador s’estableix per mitjà de la Llei per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO). Es consideren infraccions lleus els incompliments acreditats del decret, amb independència de la demostració efectiva de danys materials a l’espècie, amb multes de 100 a 6.000 euros.

Seran infraccions greus, els incompliments acreditats que representin la destrucció d’una superfície superior a 1 m2 de praderia i inferior a 10, amb sancions de 6.001 a 100.000 euros; i molt greus, els incompliments acreditats que representin la destrucció de més de 10 m2 de praderia, amb multes que poden arribar als 450.000 euros.

No obstant això, s’exonerarà de responsabilitat sempre que la praderia no sigui visible, no estigui senyalitzada i no hi hagi cartografia oficial a disposició física o telemàtica del patró de l’embarcació. El decret conté una cartografia pròpia de les prades i les classifica segons el seu valor.

2153470

El decret crea el Comitè Posidònia, organisme assessor permanent amb representació dels sectors interessats, i el Fons Posidònia, que s’alimentarà de les aportacions de la comunitat autònoma, altres administracions, empreses i associacions, i de les mesures compensatòries d’actuacions que afectin a l’hàbitat i l’espècie.


El Consell d’Eivissa vaticina problemes de vigilància per manca de personal

16/05/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT