economia

El Govern reconeix la dura situació laboral de les Balears

L'octubre tanca amb 81.700 aturats, un 61,5% més que de fa un any 


31.127 persones aturades més que fa un any. La dada de la desocupació del mes d’octubre a les Balears ha estat “sagnant”, amb l’increment més significatiu de l’estat espanyol: un 61,5%. Respecte del setembre, 4.600 treballadors ingressaren a les llistes del SOIB fins a sumar un total de 81.700 persones sense feina a la comunitat. La xifra més elevada d’un octubre des de fa set anys.

I si les dades de la desocupació són dolentes, les d’afiliació no suposen cap alè: la Seguretat Social registrà a l’octubre una caiguda de 94.000 ocupats respecte d’un any abans. En termes relatius, és un 17,6 % manco. En la comparativa mensual, el mercat laboral de les illes perd 58.000 cotitzadors en compració amb el setembre.

Caiguda de l’ocupació que el conseller de Treball qualifica de dràstica en un mes marcat per la sortida de 40.000l treballadors dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació, la majoria fixos discontinus.

Segons Iago Negueruela, els ERTO ara mateix cobreixen a més de 31.000 treballadors, una cinquena part dels que s’han arribat a registrar en el moment màxim d’aquesta crisi. Així, ara aquests treballadors afectats per ERTO suposen el 8% dels afiliats a la Seguretat Social de les illes, que ha tengut el comportament esperat pel conseller.

Així i tot, la conselleria de Treball ha iniciat la tramitació de 1.800 ERTO’s nous, en les diferents modalitats que estableix la normativa des del mes passat. L’unic instrument, considera la UGT, que ha pogut salvar el mercat laboral de les illes, segons lamenta la secretària d’Acció Sindical, Ana Landero.

Mirant la lletra petita d’aquest informe del mercats laborals publicat pel Ministeri de Treball, veiem que dels 81.700 aturats, el 53% són dones, el 15% joves i una quarta part, estrangers. Dins aquest darrer col·lectiu, la dada s’ha disparat quasi un 90% respecte d’un any abans, i la majoria procedeixen de països de la Unió Europea. Si mirem per sectors, l’atur hi augmenta en tots, excepte en la construcció, on cau en 78 persones; mentre que el de Serveis aporten 9 de cada 10 nous desocupats. Per a la secretària d’Ocupació i Formació de Comissions Obreres, Yolanda Calvo, s’ha arribat al màxim de desocupació a les Illes.

La patronal CAEB es continua mostrant preocupada per la situació de les Balears, especialment comparada amb la resta de l’Estat, on l’afiliació ha sumat 114.000 treballadors sense evitar però la pujada d’atur en 50.000 desocupats nous. Tot en comparació amb el setembre.

Prestacions

En el capítol de prestacions per desocupació, els beneficiaris s’eleven a 69.000, mentre que 12.600 aturats no perceben ajudes. El conseller, a més, ha xifrat en mil milions d’euros els doblers invertits en el pagament de prestacions a treballadors afectats per ERTO i a les quotes de les empreses, a més d’abonar altres prestacions laborals. Fins al gener, es calcula que aquesta xifra arribarà als gairebé 1.300 milions d’euros, més del 20% del pressupost de la comunitat.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Continuen els dubtes en el sector de la restauració sobre l’obligació del certificat covid

Una mesura que, com la resta, es revisarà en funció de com avanci la pandèmia

Els problemes de subministrament també afecten les begudes alcohòliques d’alta gamma

Amb l'increment de la demanda en vista a les festes de Nadal, els consumidors es podrien quedar sense algunes de...

La llana, un futur sostenible

Una exposició de la UIB ens acosta a les possibilitats d'aquests producte

La llum duplica aquest dilluns el preu i es pagarà a més de 200 euros el megavat hora

És més de cinc vegades superior que el preu del dia equivalent de l'any passat