X

“El Govern s’ha extralimitat en les seves competències en regular el lloguer turístic”

La tesi doctoral del professor de la UIB Joan Andreu Ferrer aborda les tensions jurídiques entre Estat i comunitats autònomes sorgides de la regulació dels habitatges d'ús turístic

19/12/2023

“El Govern s’ha extralimitat en les seves competències en regular el lloguer turístic”

Les tensions jurídiques que ha provocat la regulació del lloguer vacacional per part de les comunitats, entre elles les Balears, han estat objecte d’anàlisi de la tesi doctoral que el professor de Dret Civil de la UIB Joan Andreu Ferrer va defensar el passat 4 de desembre.

A la seva tesi, titulada El régimen de la vivienda de uso turístico como manifestación de la ‘nueva propiedad”, Ferrer manté que diversos articles de la Llei 8/2012 del turisme de les Illes Balears entren a regular aspectes de dret privat que són competència estatal, com el contracte d’arrendament.

“El Govern, com altres comunitats autònomes, s’extralimita en les seves competències, per exemple, quan determina que els contractes de lloguer turístic no poden ser de més de 31 dies”, explica el jurista. “Són aspectes de dret privat o civil que no haurien de ser objecte de regulació per part de les comunitats”, afegeix.

Ferrer també veu problemàtic que la legislació autonòmica reguli habitatges sotmesos a la llei de propietat horitzontal o que prohibeixi el lloguer turístic d’habitacions en la majoria dels casos. Adverteix que aquests articles podrien ser declarats inconstitucionals o contraris a la legislació europea. “Aquests preceptes es poden impugnar o directament s’hauria de modificar la Llei del turisme per evitar aquesta tensió entre els diferents títols competencials”, explica el doctor en Dret Civil.

Joan Andreu Ferrer proposa seguir el model d’Itàlia, un cas que ha estudiat, on l’Estat ha legislat sobre els habitatges d’ús turístic i les regions només han regulat els aspectes tècnics lligats a la qualitat de l’oferta.

A més, creu que s’hauria d’analitzar si la normativa balear ha servit per complir un dels seus objectius, que era facilitar l’accés a l’habitatge dels residents. “Els preus dels lloguers continuen pujant i no sé fins a quin punt aquesta regulació ha complit els objectius que es proposava”, conclou.

19/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris