X

Balears torna a denunciar davant Fiscalia la possible existència de crims contra la humanitat a les fosses exhumades

La demanda es basa en 196 víctimes per mort violenta i vol aprofitar les últimes modificacions en l'ordenament jurídic autonòmic i estatal

24/05/2023

Balears torna a denunciar davant Fiscalia la possible existència de crims contra la humanitat a les fosses exhumades

Cati Alzamora

El Govern de les Illes ha tornat a denunciar davant la Fiscalia la possible existència de crims contra la humanitat a les fosses exhumades a les Illes. Considera que la recent creació d’una nova fiscalia de drets humans i memòria democràtica permetran que s’investiguin judicialment les morts de 196 víctimes identificades des de 2014.

La denúncia ha estat interposada avui matí per part de l’Advocacia de la comunitat, perquè la fiscalia de les Illes la remeti, a Madrid, a la nova fiscalia de memòria democràtica. En la demanda, s’hi inclouen les 196 víctimes certificades de mort violenta i exhumades a les Illes, des del 2014, perquè els assassinats siguin investigats com a crims contra la humanitat, que no prescriuen.

El 2018 el Govern ja va interposar una denúncia per les víctimes trobades a les fosses de Porreres i Sant Joan, que finalment va ser arxivada. Ara, el marc normatiu ha canviat, per l’aprovació de les lleis de Memòria Democràtica autonòmica i estatal.

Juan Pedro Yllanes, conseller de Memòria Democràtica, ha dit que no és la primera vegada que el Govern presenta aquesta denúncia, però s’ha mostrat convençut que serà “la definitiva”. En la mateixa línia, Mercedes Garrido, consellera de Funció Pública, ha destacat que els canvis en els ordenamets jurídics de la comunitat i l’Estat els garanteixen que estan “emparats” per normes que consideren que s’ha de fer una restitució i que s’ha de recuperar la memòria històrica per vetllar per aquells que varen morir per les seves idees.

A la roda de premsa hi ha assistit Maria Antònia Oliver, presidenta de l’Associació Memòria de Mallorca, que s’ha mostrat satisfeta de la interposició d’aquesta nova demanda. Una passa que al seu parer és necessària perquè les víctimes de la repressió franquista tenguin una tutela judicial efectiva: “No és normal que a una fossa on s’exhumen persones afusellades, fermades i que han patit violacions de drets humans no hi hagi un jutge; i no és normal que un familiar d’aquestes víctimes no tengui contacte amb un jutge, que d’alguna manera el consoli i en repari la memòria”.

A més de la reparació de la memòria, la investigació judicial obriria la porta a la recuperació de béns intervinguts a les víctimes.

24/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris