3.500 persones es retroben amb els ‘Ja t’ho diré’
És la segona cita en honor a un dels fundadors, Sente Fontestad
Investigadors de la Universitat de Cartagena incentiven a conèixer l'oceà a estudiants d'institut
L’oceà és un gran desconegut, només està registrat en mapes el 25% del seu fons. Això és, en part, perquè la seva exploració és molt dificultosa a nivell tècnic per la gran profunditat, que és de 3.500 metres de mitjana. Investigadors de la Universitat de Cartagena treballen en diferents projectes perquè estudiants d’instituts creïn aparells per conèixer el fons marí i així atreure’ls al coneixement del gran blau i que van aportar la seva experiència al fòrum sobre turisme sostenible Hic Summit que s’ha celebrat a Eivissa.
A partir dels 200 metres ja es considera mar profund, la temperatura hi arriba als dos graus centígrads i l’obscuritat és total. Una de les obsessions del Cartagena Oceaongraphic Research Institut, fundat per l’investigador de la UPCT Francisco López Castejón, que realitza projectes amb joves de secundària, és arribar a aquesta fondària. De fet, un dels treballs que duran a terme enguany amb centres de secundària és cercar la manera que una càmera pugui baixar fins aquesta profunditat i gravar.
“Els donarem un kit bàsic, sobretot per evitar que l’aigua entri a la part electrònica i que els estudiants es puguin centrar a fer que la càmera enregistri imatges amb poca llum. També s’han de plantejar com pujarà la càmera després, perquè un bussejador no pot baixar a tanta profunditat; ha de tenir un sistema que baixi amb un pes, que pot ser una bosseta de sal i que quan passi un temps i aquella sal s’hagi dissolt torni a pujar. Els estudiants ho han de pensar”, comenta López Castejón. La idea és que introduint la tecnologia els joves se sentin més atrets pel coneixement de l’oceà. De fet, estudiants d’institut de Múrcia ja han creat un microscopi per detectar microplàstics. Els alumnes ho van viure com una autèntica revelació impactant, que era precisament un dels objectius del projecte: traslladar als joves que tot el que tiram acaba a la mar.
És la segona cita en honor a un dels fundadors, Sente Fontestad
És un programa de l'Hospital de Son Espases que es va crear fa tres mesos
1.284 adolescents de 25 centres han escenificat els feminicidis produïts a Espanya des del 2003
Segons han confirmat a IB3 Notícies, hi ha una segona persona vinculada en el robatori que encara cerca la Policia i la Guàrdia Civil