política

El hotelers reclamen que la llei agrària no permeti el lloguer turístic encobert

La Federació de Mallorca, així com ASAJA i Unió de Pagesos, ha presentat una bateria d'al·legacions a l'avantprojecte


La Federació Hotelera de Mallorca demana que la nova llei agrària, ara en exposició pública, no permeti un ús turístic de les explotacions, més enllà del que autoritza la nova regulació dels arrendaments vacacionals. L’entitat ha presentat una bateria d’al·legacions a aquest projecte, i ha carregat especialment contra les denominades agroestances, que sí que s’inclouen en aquesta normativa: pernoctacions de com a màxim sis places, sempre que l’activitat principal de les explotacions sigui l’agrària.

Segons denuncia la Federació Hotelera, aquesta llei permet que aquestes explotacions agràries puguin dedicar-se parcialment al lloguer turístic, botant-se l’actual normativa: “Es permet que es dugui a terme fins i tot a zones excloses als efectes a la zonificació i als planejaments. També s’exclouen els requisits ambientals i energètics mínims”; un fet, diuen, “clarament il·legal”.

 

ASAJA: “Perpetua un model agrari del segle XIX”

No ha estat, però, l’única organització que ha presentat les seves esmenes a aquesta normativa.  L’organització ASAJA –en canvi– sol·licita que la Llei Agrària obri més el ventall i permeti als pagesos dedicar les seves explotacions a l’activitat turística, sense les limitacions que estableix aquest avantprojecte.

El gerent d’ASAJA assegura que la nova llei agrària que planteja el Govern és totalment contrària a l’interès dels pagesos de les Balears. Segons ha assegurat Joan Simonet a IB3 Ràdio, no podran diversificar la seva oferta. Només es podran dedicar a l’agricultura i no, com fins ara, al turisme rural.  “Un model propi del segle XIX”, ha sentenciat.

També Unió de Pagesos ha registrat una trentena d’al·legacions. Entre d’altres qüestions, reclamen que es convoquin eleccions sindicals per determinar la representació de les tres organitzacions professionals de pagesos de Mallorca. Demana –així mateix– que les anomenades cambres agràries –unes edificacions que varen construir els pagesos però que ara estan en mans del FOGAIBA; moltes d’elles, degradades– tornin al sector perquè puguin triar l’ús que els vulguin donar.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Les quatre cases construïdes en zona de domini públic a Fornells, entre ells dos de Fèlix Millet, es convertiran en un restaurant

Ports cedirà per a usos culturals la Casa del Contramestre a l'Ajuntament des Mercadal

Frances Antich, nou president de l’Autoritat Portuària

Està previst que el seu nomenament s'aprovi en el consell de govern de dilluns

El PP registra una Proposició no de Llei per a la reactivació del turisme post Covid-19

Company insisteix que per aconseguir-ho són necessàries proves PCR en origen i cribratges massius entre la població

Més per Menorca dona suport a limitar al 10% l’ampliació dels hotels

Els econacionalistes consideren que per rebaixar el 15% previst inicialment ha estat clau la pressió que han exercit