X

El judici contra la trama policial de Palma acusada de beneficiar l’empresari Miquel Pasqual començarà a l’abril

El fiscal Juan Carrau demana per a tots ells penes de presó que sumen fins als 50 anys per diversos delictes de prevaricació administrativa i suborn

18/01/2024

El judici contra la trama policial de Palma acusada de beneficiar l’empresari Miquel Pasqual començarà a l’abril

Imatge de Miquel Pasqual acompanyat pel seu advocat, Eduardo Valdivia, entra a l'Audiència Provincial aquest matí.

Redacció

El judici contra nou policies locals de Palma, un funcionari de Cort i l’empresari de l’oci nocturn Miquel Pasqual començarà el pròxim 8 d’abril. Així s’ha decidit després de no haver-hi acord entre les parts, en la vista prèvia celebrada a l’Audiència Provincial de Palma aquest dijous. Tots estan acusats de formar part d’una trama corrupta per a beneficiar els locals propietat de Pasqual. El fiscal Juan Carrau, que exerceix l’acusació pública, demana per a tots ells penes de presó que sumen fins als 50 anys per diversos delictes de prevaricació administrativa i suborn.

Els fets investigats haurien tingut lloc entre 2007 i 2015 i van consistir bàsicament en preavisos d’inspeccions a locals de l’Arenal, regentats per l’empresari acusat, ordre de tracte preferent en aquests locals al funcionari, que tenia competències en matèria de llicències; així com vigilància, per part d’alguns agents, perquè locals no haguessin de contractar seguretat privada. Es tracta d’una de les peces separades en les quals es va dividir la investigació sobre la suposada corrupció en la Policia Local de Palma, en el marc, també, de la investigació del conegut com a cas Cursach.

L’escrit d’acusació recull, entre altres qüestions, moments en els quals el mateix empresari acusat recriminava a agents de la Patrulla Verda que fessin inspeccions sense avisar i, fins i tot, amonestacions a agents per part de superiors per no obeir ordres precises de tracte de favor. A més, consten inspeccions amb resultat positiu que no arriben a tramitar-se o sancionar-se.

En definitiva, segons el relat del Fiscal, l’empresari obsequiava amb serveis sexuals gratuïts i consumicions els altres acusats a canvi d’avisar-lo de les inspeccions perquè, d’altra banda, que treballadors que no estaven en situació regular no estiguessin treballant en aquests moments.

Carrau recull igualment que l’empresari hauria donat ordre als seus subordinats perquè prestessin tracte de favor al funcionari acusat i que gaudís de serveis sexuals i consumicions gratis. Aquest funcionari, amb competències en urbanisme, llicències i activitats, hauria intervingut en expedients relacionats amb locals de l’empresari encausat.

A més, alguns oficials donaven ordre a agents uniformats i motoritzats en el seu repartiment diari de funcions perquè anessin a algun dels locals de l’empresari i evitar, així, que hagués de contractar seguretat privada. Això suposava desprotecció per a altres locals de la competència. En relació amb aquest últim assumpte, diversos agents de la Policia Local de Palma van elevar una queixa als seus superiors.

Per a l’empresari, el fiscal reclama 5 anys de presó per un delicte de suborn actiu continuat i multa de 60.000 euros (20 mesos amb quota de 100 al dia). Per part seva, un dels sotsinspectors i cap de la unitat nocturna i de la Patrulla Verda s’enfronta a 10 anys d’inhabilitació per prevaricació administrativa continuada i 4 anys i 6 mesos per suborn passiu i multa de 48.000 euros.

Els altres agents i oficials, així com el funcionari municipal, s’enfronten cadascun a 4 anys i 6 mesos de presó i multa de 48.000 euros per suborn passiu continuat.

18/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris