X

El juny tanca amb l’euríbor més elevat dels darrers 15 anys

La situació més complicada és per aquelles persones que varen signar la hipoteca quan era negatiu

02/07/2023

El juny tanca amb l’euríbor més elevat dels darrers 15 anys

Redacció

El juny ha tancat amb l’euríbor a 12 mesos, el principal indicador per al càlcul de les hipoteques variables, al 4,007%. El valor més elevat dels darrers 15 anys. No era tan alt des del novembre del 2008, quan va esclatar la bombolla immobiliària, i ara ja acumula 18 mesos de pujada. La situació és especialment delicada per aquelles persones que van signar la hipoteca quan l’euríbor estava en valors negatius i que ara veuen duplicat el percentatge de sous que han de destinar al pagament del préstec. Posem-ne un exemple: per a una hipoteca mitjana a les Balears, segons la darrera dada de l’INE de l’abril, d’uns 230.000 euros a un termini de 24 anys i a un euríbor + 1%, la quota passa de 1.000 euros a 1.370 euros. És a dir, 370 euros més mensuals.

Fa un any i mig que l’euríbor puja lligat a l’increment de tipus del Banc Central Europeu que, segons els seus plans, vol fer dues noves pujades que podrien col·locar-lo per damunt del 4,5% a finals d’any. Els experts creuen que aquest en seria el sostre, però destaquen que mai s’havia vist una pujada tan ràpida.

La vicepresidenta econòmica del Govern central demanarà a la comissió nacional dels mercats i la competència que investigui per què la banca espanyola no remunera els dipòsits com a la resta d’Europa.

02/07/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris