X

El jutjat processa les vuit persones per estafa i grup criminal per les suposades intoxicacions falses de turistes britànics

La jutgessa estima que durant el període investigat el perjudici per als turoperadors i hotels "va superar els 200.000 euros"

25/01/2023

El jutjat processa les vuit persones per estafa i grup criminal per les suposades intoxicacions falses de turistes britànics

Imatge d'arxiu.

11

El Jutjat d’Instrucció número 2 de Palma ha dictat una interlocutòria pel qual processa vuit persones per delictes d’estafa i pertinença a organització criminal en relació amb el presumpte frau d’intoxicacions a hotels de Mallorca. El Jutjat ha dictat la interlocutòria de transformació al Procediment Abreujat, un tràmit que en la pràctica implica el tancament de la instrucció com a pas previ a l’obertura de judici oral.

Segons han informat l’agència Europa Press fonts pròximes al cas, en els raonaments, la jutgessa conclou que hi ha indicis suficients de delicte i desestima la petició d’arxivament de les defenses.

Així, la jutgessa considera que el resultat de la investigació apunta a l’existència d’un grup criminal organitzat, dedicat a captar turistes britànics per convèncer-los de presentar reclamacions dient falsament que han patit intoxicacions alimentàries durant la seva estada en hotels de Mallorca, aprofitant la legislació que hi havia aleshores vigent al Regne Unit per cobrar una indemnització.

La jutgessa estima que durant el període investigat el perjudici per als turoperadors i hotels “va superar els 200.000 euros”. En els inicis de la investigació la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) va xifrar la quantia de l’estafa en 50 milions d’euros.

Cal assenyalar que diverses de les persones presumptament implicades, ciutadans britànics, avui dia continuen en parador desconegut malgrat els intents del Jutjat per localitzar-los.

Durant l’operació de la Guàrdia Civil en 2017 van ser detingudes set persones de nacionalitat britànica  —els presumptes cervells del frau— i es van practicar vuit escorcolls en diferents municipis de Mallorca. Després de passar a disposició judicial, el Jutjat va decretar llibertat provisional per a cinc dels set detinguts i va ordenar retirar el passaport a la dona considerada líder de la trama, una empresària de Magaluf.

Els investigats estan acusats de formar una organització dedicada a captar turistes britànics perquè presentessin al seu país d’origen reclamacions falses per intoxicacions alimentàries patides durant les seves vacances en hotels a Mallorca.

Segons la Guàrdia Civil, els clients eren captats al carrer per ‘tiqueters’ als voltants dels complexos hotelers. Presumptament, els ‘tiqueters’ els oferien gestionar les reclamacions falses i els indicaven el que havien de fer quan tornessin de les seves vacances.

El problema sorgeix d’una modificació de la llei al Regne Unit en 2013 quant al procediment d’arbitratge de consum, que excloïa totes les reclamacions per prestació de serveis realitzats fora de territori britànic. D’aquesta manera, la legislació britànica permetia presentar aquestes reclamacions a través del turoperador fins tres anys després i com a prova bastava demostrar que durant les vacances es va comprar qualsevol medicament contra malalties estomacals, per exemple, sense necessitat de presentar justificant o pericial mèdica.

A continuació, els turoperadors abonaven la indemnització al consumidor i després la descomptaven a l’hotel. Aquest problema no sols afectava les Balears, sinó que també es va donar en altres zones d’Espanya com les Canàries o València.

El govern britànic va promoure canvis legislatius després de detectar nombrosos casos presumptament irregulars: el nombre de persones que reclamaven per haver emmalaltit en vacances havia augmentat més d’un 500 per cent en tres anys, mentre que el nombre de casos de malaltia notificats en el lloc turístic estava igual o era inferior.

“Un boom finalitzat el 2018”

Així mateix, a la denúncia de la Federació Hotelera de Mallorca que va desencadenar la instrucció, s’indicava que els captadors només demanaven als turistes el rebut d’algun fàrmac. Aquesta era, els deien, la única prova necessària per exigir la devolució del cost del seu viatge als hotelers a través dels seus turoperadors. La jutgessa ha acabat la instrucció que situa els 8 processats com una banda criminal. S’aprofitava de la gran rendibilitat que donaven les reclamacions a la jurisdicció britànica.

“Per a reclamacions de 1.500 lliures, els advocats podien percebre unes quantitats molt elevades d’honoraris”, ha explicat a IB3 Noticies l’advocada especialista en responsabilitat civil i assegurances, Natalia Astigarraga. “En aquest boom, finalitzat el 2018″, també hi varen participar empreses que incentivaven aquest tipus de reclamacions als turistes que tornaven a la Gran Bretanya de vacances”, ha afegit la lletrada, qui ha defensat algunes cadenes hoteleres en les trames de les falses intoxicacions.

25/01/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT