societat

El malestar dels joves algerians, el principal motor per intentar arribar a les Balears

En 24 hores més de 100 persones han arribat a l'arxipèlag amb pastera

Dels 103 migrants arribats en les darreres hores, la majoria procedeixen d'Algèria, mentre que 13 són originaris de països subsaharians.


L’arribada de barques amb migrants a bord a les Balears s’ha intensificat en les darreres hores amb vuit embarcacions i més de 100 persones. El principal punt de sortida d’aquestes pasteres és la costa est d’Alger, la capital algeriana. Són més de 24 hores de travessia per recórrer els 300 quilòmetres que separen el nord d’Àfrica de les Illes.

Experts en rutes migratòries expliquen que fa dies que ja esperaven un repunt de l’arribada de barques amb migrants procedents d’Algèria, una realitat que també es produeix a les costes del sud de la península Ibèrica amb més intensitat que a les Balears. Les màfies que controlen aquestes rutes aprofiten els dies de bon temps per intensificar la sortida d’embarcacions.

Aquestes xarxes també s’aprofiten de la frustració de molts joves que paguen sumes que poden arribar als 3.500 euros per intentar arribar a Europa. El país nord-africà passa per una important crisi econòmica —agreujada per la Covid-19— i també social.

Setmana rere setmana, milers de persones surten a protestar als carrers per demanar un canvi polític i millors condicions de vida. L’atur juvenil és un dels principals problemes, sobretot, en un país on gran part de la població té manco de 30 anys. Els experts apunten que molts dels joves que pugen a una d’aquestes barques tenen estudis universitaris, però no poden exercir al seu país.

Laurece Thieux, professora de relacions internacional de la Universitat Complutense de Madrid, explica que «el temps de bonança econòmica han permès a les autoritats la compra de la pau social i aconsegueix frenar els fenòmens migratoris». Però relata que la situació ha canviat en els darrers anys, fet que ha empès molts de joves a partir: «és reflex d’un malestar profund i de falta d’expectatives i en el futur del seu país».

Per a molts d’aquests migrants, les Balears és només un pont per arribar a França o Bèlgica, països on la comunitat algeriana hi és molt present i molts hi tenen família o amics.

Retinguts durant 72 hores

Les 103 persones que han arribat les darreres hores a les Balears es troben retingudes en diferents comissaries de la Policia Nacional fins que passin 72 hores. Un cop que haurà passat aquest temps, o bé sortiran en llibertat o bé tendran la possibilitat de viatjar a la Península assistits per la Creu Roja.

En total han arribat a les Illes 8 pasteres, quatre han estat detectades en aigües de Cabrera, dues a Formentera i una al sud de Mallorca. Segons ha pogut saber IB3 Ràdio, la majoria són joves algerians, tot i que també han arribat 13 ciutadans d’altres països de l’Àfrica subsahariana i dues dones, de les quals les autoritats no han facilitat la nacionalitat.

Entre totes les persones que han arribat també hi ha menors d’edat, tot i que falta confirmar-ne la xifra exacta, perquè han de passar una prova mèdica per poder saber si superen o no els 18 anys. Si són menors, el procés és diferent, passaran a estar tutelats per les autoritats de les Balears i quedaran a les Illes.

Les fonts consultades expliquen que es troben en bon estat de salut i han passat el protocol COVID que les autoritats fan a totes les persones arribades a les Balears, també als turistes i residents.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La xifra de contactes estrets augmenta amb la davallada de l’edat dels casos positius

Els rastrejadors telefonen cada dia a una mitjana de 1.200 persones. Ara aquestes telefonades just són de 20 minuts, mentre...

Alaior demana al Consell una solució a l’encreuament de la carretera general amb la urbanització Torre-Solí

L'última topada va ocórrer dissabte passat quan un vehicle va fer un gir a l'esquerra, i això va provocar un...

Juaneda realitza setmanalment 5.000 proves a les seves clíniques i centres perifèrics de Menorca

El 80% són tests d'antígens, que realitzen biòlegs, metges, infermeres o tècnics especialistes en laboratori

L’Ajuntament de Deià signa la compra del casal de Can Vallès per 3 milions d’euros

Les previsió és que s'hi instal·lin diferents dependències municipals durant els propers anys, i de manera imminent els jardins s'obriran...