El Mallorca, semifinalista de la Copa del Rei

Els d'Aguirre derroten per 3-2 al Girona a Son Moix en un bon partit que acaba complicant-se als minuts finals arrel d'un penal i expulsió d'Antonio Raíllo

24/01/2024

26

El Mallorca tornava a jugar una eliminatòria de Copa del Rei a casa dos anys més tard. Era una nit històrica i així ho ha demostrat. El conjunt vermell ha deixat una nit per al record als 19,950 aficionats que han assistit a Son Moix. Una proposta valenta amb l’intensitat com a principal arma. Javier Aguirre ha plantejat canvis a l’onze i a la formació. El tècnic mexicà es decidia per un 1-5-3-2 i no pel 1-5-4-1 habitual als darrers partits. Així, lleva un home del mig del camp per reforçar la punta d’atac. Abdón és l’elegit per acompanyar Cyle Larin a la davantera. Destacable també l’aposta per Dominik Greif. L’eslovac es confirma com el porter de la Copa.
Per la seva part, el Girona, sortia amb gairebé tot. La principal novetat a l’alineació de Míchel era Antal Yaakobishvili. Així, el central hongarès de 19 anys feia el seu debut com a titular.
La pilota comença a rodar i l’equip d’Aguirre firma sense cap tipus de dubte la millor primera part de la temporada. El Mallorca surt a les totes i decidit a fer mal al rival. De fet, no és que li hagi fet mal, ha atropellat al Girona als primers quaranta-cinc minuts. Després d’un parell d’avisos a l’inici del duel, al minut 21, Larin ja no perdonaria. Passada llarga de Gio per Dani Rodríguez que guanya l’esquena de la defensa catalana i li posa el gol en safata al davanter canadenc. Amb aquesta diana, Larin ja n’acumula cinc a la Copa del Rei. Però el conjunt vermell no es conformaria amb això. Només set minuts més tard, apareix l’home de les grans cites. Ja sabeu qui és: el dimoni d’Artà. Abdón es treu una sabatada espectacular amb cama esquerra des de fora de l’àrea per posar el dos a zero en el marcador. I encara hi hauria més. Al minut 33, compareix el VAR després d’un xut de Larin que s’estavella en la mà del debutant Antal. Munuera Montero revisa la jugada al monitor i assenyala els onze metres. L’encarregat de transformar el penal és Abdón. Ho fa amb total tranquil·litat enganant Juan Carlos.
Entre tot aquest tsunami mallorquinista, el Girona ha gaudit d’una ocasió clara. Un mà a mà de Savinho que ha salvat Dominik Greif amb una intervenció espectacular. Així, el porter eslovac ha evitat el que hagués estat l’empat a un. Al Mallorca li surtia tot i ha partit amb tres gols d’avantatge cap a vestidors. Els aficionats han presenciat una primera part per al record a Son Moix.
El segon temps comença amb canvis per part del Girona. El pitxixi Dovbyk i Yan Couto entraven per Yangel Herrera i Arnau Martínez. El Mallorca surt més replegat. El conjunt d’Aguirre esperava replegat a camp propi i aguantava de forma còmode les envestides del Girona. Tot transcorria amb normalitat fins al 68. En aquest minut es produeix la jugada clau de la segona part. L’àrbitre Munuera Montero assenyala un penal de Raíllo sobre Stuani a una centrada lateral. El central andalús protestava molt la decisió i ha estat expulsat en uns segons. Ha vist una groga per la falta i una altra per protestar. Així, el capità deixava el seu equip amb un jugador manco. D’immediat, Christian Stuani no perdona des dels onze metres. Defineix amb un xut creuat enganant Greif.
A partir de l’expulsió i el tres a un, el Mallorca ha tractat de sobreviure. I ho ha aconseguit però amb molt de patiment. Al minut 84, Dovbyk ha pogut escurçar distàncies. Centrada de Couto i la rematada de Dovbyk al segon pal surt desviada per poc. El davanter ucraïnès ha estat protagonista en el tres a dos que ha arribat ja al 96. Pilota de Savinho a l’interior de l’àrea, Dovbyk pivota per acabar assistint l’extrem brasiler que supera Greif amb la seva cama menys hàbil, la dreta. Aquesta diana donava esperances a l’equip de Míchel per enviar el partit a la pròrroga. Però el Mallorca ha aguantat tres minuts més, fins al minut 99, quan Munuera Montero ha xiulat el final del matx.
Classificació per a semifinals agònica i merescuda. L’equip de Javier Aguirre s’ha mostrat molt superior al primer temps i ha pogut mantenir l’avantatge obtinguda. Així, el Mallorca provoca la segona derrota de la temporada del Girona i es fica a semifinals quinze anys més tard. L’únic però del duel és l’autoexpulsió d’Antonio Raíllo, que es perdrà el partit d’anada. Ara, toca esperar fins divendres a l’una del migdia, quan es coneixerà el rival d’aquesta desitjada semifinal.