La quantitat de persones de Menorca que no consenteixen donar els òrgans no arriba al 5 per cent
Les Illes Balears som la quarta comunitat de tot l’Estat amb més donacions d’òrgans… I aquest dimecres, Dia Nacional del Donant d’Òrgans i Teixits, diferents associacions de pacients reivindiquen la necessitat de continuar en aquesta línia de solidaritat per salvar vides.
El Mateu Orfila de Maó ha comptabilitzat des del 2001 -any en què es va iniciar el programa d’extraccions- més de 50 donants. Al 2021 en varen ser cinc i ja són 2 des de l’inici d’any. Són nombres bons per a un hospital petit on la quantitat de persones que no consenteixen donar els òrgans no arriba al 5 per cent. A Menorca, es fa l’extracció dels òrgans que després s’envien a altres hospitals, com al de Son Espases, on el darrer any s’han fet 33 trasplantaments.
Aquesta tècnica és moltes vegades l’única sortida per alguns pacients. Un missatge que avui més que mai vol visibilitzar la Federació de Lluita contra les Malalties del Ronyó, Alcer Menorca. Recorda que hi ha diferents maneres de fer-se donant. Es pot verbalitzar a la família que, arribada l’hora, en donarà el consentiment o a través de la Declaració de Voluntats Anticipades, que es pot fer de manera presencial als centres de salut. Una altra opció és aconseguir la targeta digital de donants d’òrgans a través la pàgina del Ministeri de Sanitat. Sigui de la manera que sigui, el lema d’avui és “Tots tenim un gen donant: activa’l”.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular