societat

El Mediterrani s’escalfa un 20% més ràpid que la resta del món

Dos investigadors de la UIB col·laboren en el primer estudi científic sobre canvi climàtic a la regió mediterrània


Els investigadors de la UIB Víctor Homar i Aina Maimó formen part de l’equip de 190 experts que han fet el primer estudi científic sobre canvi climàtic i medi ambient centrat al Mediterrani.

Era un estudi necessari per les especificitats de la zona. I les conclusions principals, avançades fa un any, ho fan evident: el Mediterrani s’escalfa un 20% més aviat que la resta del món i està previst que al 2100 la temperatura hagi augmentat entre 4 i 6 graus.

Una altra tendència evident és la pujada del nivell del mar, que l’any 2100 pot haver estat d’un metre, afectant així un terç de la població de la regió mediterrània. Aquest augment es pot veure ja clarament en zones de Balears com l’Illot des Porros, al nord de Mallorca, que amb els anys s’ha dividit en dos, o a la platja des Faralló, a Alcúdia

S’acaba de publicar l’estudi complet en què s’avaluen tots aquests canvis que plantegen reptes nous. “Són reptes molt concrets en termes de desertificació, problemes per a l’agricultura, gestió d’aigua i transició energètica que són específics del Mediterrani”, explica Homar.

Els investigadors de la UIB hi han col·laborat estudiant la interacció entre clima i energia i com apostar per fonts renovables a les illes del Mediterrani. Maimó conclou que s’han de dirigir els esforços a “fer una combinació intel·ligent i meditada de les renovables, perquè es complementen entre elles, i obtenir fonts d’emmagatzematge”.

Una de les opcions que es valora per emmagatzemar els excedents d’energia de les fonts renovables és fer-ho amb una planta d’hidrogen com la que s’ha projectat a l’antiga cimentera de Lloseta.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El confinament perimetral provoca un descens dels trajectes entre Eivissa i Formentera

Aquesta mesura estarà vigent, almenys, fins al 30 de gener

33 positius més per coronavirus a Vila en el tercer dia de tests massius

Aquest dilluns els que s'hi han atracat a fer-se la prova han esperat uns 45 minuts

El Consell d’Eivissa rebrà informació d’Airbnb per perseguir el lloguer turístic irregular

En un any i mig s'han retirat, aproximadament, 250 anuncis de la plataforma