X

El milà reial a Menorca: passa d’estar gairebé extingit a tenir 70 parelles reproductores

Un equip d'IB3 notícies ha estat testimoni de l'anellament que s'ha fet a dos polls, que encara no volen, per seguir la seva evolució

06/06/2024

El milà reial a Menorca: passa d’estar gairebé extingit a tenir 70 parelles reproductores

627

El Milà Reial ha passat d’estar gairebé extingit a Menorca el 1998, amb només 5 parelles reproductora, a tenir-ne 70 en l’actualitat. Un equip d’IB3 notícies ha estat testimoni de l’anellament que s’ha fet a dos polls, que encara no volen, per seguir la seva evolució.

Cada any, a Menorca, neixen un centenar de polls de Milà Reial. El departament de Medi Ambient de Menorca visita els nius per controlar la productivitat de la parella de Milà d’aquell niu. És a dir, veure el nombre d’exemplars que han nascut i sobreviscut. Aquest dijous han visitat un niu on van néixer, fa tot just 40 dies, dos polls. Encara no poden volar. Ho faran d’aquí a uns dies, i gràcies als geolocalitzadors que els han col·locat, es podrà saber on es troben en cada moment per fer-ne un seguiment.

Els localitzadors donen informació cada mitja hora de la situació de l’exemplar. Són solars i aporten dades durant 3 anys. En total es col·locaran al voltant de 20 geolocalitzadors.

Són aus carronyaires que es mouen molt pel territori i proporcionen informació útil com els punts de reproducció i dormidors, les zones més perilloses per a les aus de gran mida (com els punts d’electrocució sobretot o amb presència de verí).

Durant el darrer any, es van trobar al voltant de 24 exemplars morts, la majoria per electrocució. És la principal causa de mortalitat del Milà i d’altres aus de gran tamany. Per combatre-ho, es controlen cada any més de 2.500 suports elèctrics. Aquells que es detecten perillosos són aïllats en un termini de 30 dies després que els agents de Medi Ambient del Govern avisin a Endesa. El 80 % de les actuacions d’aïllament a les Balears es realitza a Menorca.

El Milà Reial, a Menorca, és un clar exemple d’èxit de recuperació d’una espècie en perill, gràcies a actuacions com aquesta. Si fa 26 anys n’hi havia només 5 parelles reproductores, ara ja n’hi ha una setantena.

06/06/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT