X

El Ministeri de Treball acorda amb els sindicats una pujada del 5% del salari mínim fins als 1.134 euros

S'aplicarà amb caràcter retroactiu a l'1 de gener de 2024

12/01/2024

El Ministeri de Treball acorda amb els sindicats una pujada del 5%25 del salari mínim fins als 1.134 euros

Imatge d'arxiu.

El Ministeri de Treball ha pactat amb els sindicats UGT i CCOO una pujada del salari mínim interprofessional (SMI) del 5%, 54 euros més al mes, fins als 1.134 euros bruts al mes en 14 pagues. Segons ha explicat el secretari d’Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey al final de la reunió, la patronal CEOE s’ha desvinculat de l’acord. Aquesta pujada s’aplica amb caràcter retroactiu a l’1 de gener de 2024, i afectarà uns 2,5 milions de treballadors, majoritàriament joves i dones.

El secretari d’Estat de Treball ha celebrat l’acord amb els sindicats, i ha assenyalat que aquests increments salarials es reflecteixen també en pensions “molt més justes i distributives” i que fa que la bretxa de pobresa es redueixi un 25%. Encara que ha valorat la seva disposició a la negociació, Pérez Rey ha dit que “la patronal no s’ha mostrat flexible per cercar una xifra alternativa o renunciar a algun dels seus requisits”. La CEOE reclamava un tractament especial per al sector agrari, així com que s’indexàs l’SMI als contractes del sector públic.

Respecte a les peticions dels sindicats per modificar la llei de l’SMI amb l’objectiu d’aclarir el text per impedir que les empreses absorbeixin complements i plusos en la pujada de l’SMI, Pérez Rey ha indicat que en el decret només actualitzaran la quantia.

Aquest mateix matí, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, havia retret al Ministeri de Treball les formes i la falta de criteri per aplicar la pujada. “Si no vols tassa, tassa i mitja”, ha assenyalat el líder de la patronal, que ha defensat que les empreses volen pujar l’SMI, un 3,5% ha assenyalat, però ha insistit en la necessitat que es traslladassin les pujades a les contractes públiques, una petició rebutjada des del Govern.

12/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT