X

El mite de l’eclipsi de la superlluna blava de sang

Els lectors d'IB3 Notícies ha pogut seguir l'espectacle astronòmic en directe

31/01/2018

El mite de l’eclipsi de la superlluna blava de sang

20

Eclipsi de lluna, però ni tornarà blava, ni sagnarà. El satèl·lit de la Terra serà ple a les 14:26 hores d’aquest dimecres. No serà una lluna qualsevol, és en realitat una lluna amb una triple curiositat.

Superlluna

En primer lloc serà el que modernament s’anomena una «superlluna», perquè coincideix el ple de la lluna amb el perigeu o punt més proper a la Terra en la seva òrbita. Això farà que sigui fins a un 14% més gran i un 30% més brillant que quan assoleix l’apogeu o punt més allunyat de la Terra.

La d’avui tanca una trilogia de superllunes que començava amb el ple del passat 3 de desembre i assolia el zenit amb la del 2 de gener, la més gran i brillant del 2018. És difícil observar a simple vista el canvi de mida i potser sigui més senzill apreciar la brillantor, però en qualsevol cas sempre és una bona excusa per mirar el cel.

I malgrat ser ‘blava’ i ‘de sang’ no canviarà de color

La d’avui és la segona lluna plena del mes de gener. Un fet sense gaire transcendència astronòmica però molt popular als Estats Units on s’anomena lluna blava a la successió de dues llunes plenes dins un mateix mes natural. Val a dir que aquesta denominació no està reconeguda científicament però sobretot no té, evidentment, res a veure amb el color del nostre satèl·lit. La lluna mantindrà el seu color habitual.

La lluna passarà aquesta nit per l’ombra de la Terra pel que serà visible un eclipsi en moltes àrees d’Amèrica del Nord, Àsia i Austràlia. Malauradament no ho serà a la Mediterrània així que aquesta serà una curiositat que no podrem contemplar a simple vista. La lluna no emet llum sinó que brilla perquè la seva superfície reflecteix la claror del sol. En un eclipsi, quan la Terra tapa la llum solar, la lluna agafa una tonalitat vermellosa en lloc d’aparèixer totalment fosca. Una coloració que novament ha permès una denominació particular: la lluna de sang. El motiu pel qual apareix rogenca és conseqüència d’un fenomen prou conegut per la ciència, la dispersió de la llum quan travessa l’atmosfera terrestre. És el mateix procés que permet apreciar coloracions vermelloses a la sortida o posta de sol.

Des d’on es podrà veure?

Els qui es trobin l’Amèrica del Nord, Austràlia, Nova Zelanda o l’est d’Àsia podran gaudir aquest dimecres d’aquest molt poc freqüent espectacle astronòmic.

Els ciutadans de les Illes Balears també podran gaudir d’aquesta festa llunàtica a través d’internet, ja que la NASA retransmetrà en directe l’eclipsi a partir de les 10.30 hores.

Els lectors d’IB3 Notícies podran seguir l’esdeveniment des d’aquest vídeo:

 

31/01/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT