X

El Parc Bit, 20 anys després

El parc tecnològic ha recuperat els nivells d'activitat del 2019, però amb manco professionals treballant presencialment i encara sense metro

19/10/2022

El Parc Bit, 20 anys després

57

El Parc Bit de Palma, que va ser inaugurat oficialment el 7 de novembre del 2002, ha complit 20 anys. Al llarg de les darreres dues dècades, el parc ha anat creixent i consolidant-se com el centre empresarial de referència per a la innovació a les Balears. Ho ha fet amb alts i baixos, fins a albergar avui dia unes 120 empreses que facturen més de 1.000 milions d’euros anuals. Aquí s’han creat o han crescut grans empreses tecnològiques com Logitravel, Habitíssimo i TravelgateX, i d’altres del sector biofarmacèutic, com Sanifit.

Però també han hagut de superar crisis. “Va tenir una trajectòria ascendent des que es posa en marxa fins a la primera crisi del 2010, on la gent queda una mica descol·locada. Després, quan començava la recuperació, ens trobam amb la pandèmia”, explica el gerent de la Fundació Bit, Toni Roig.

Segons la direcció del Parc Bit, els nivells d’abans de la pandèmia ja s’han recuperat, però el gran canvi provocat per la Covid és que bona part dels 3.000 treballadors d’aquestes empreses tecnològiques ara fan feina des d’altres indrets. El teletreball s’ha imposat, i això fa que moltes empreses ara es trobin amb espais buits.

És el cas de TravelgateX. “Les oficines estaven dimensionades per a un cert nombre de treballadors, però ara estam reduint, com tothom”, explica Óscar Pérez, cap de producte i tecnologia de l’empresa especialitzada en gestió de reserves hoteleres, amb 120 treballadors que alternen entre la presencialitat i el treball en remot. “Crec que, en aquest sentit, algun canvi hi haurà d’haver”, afegeix Pérez.

El parc s’esforça a obrir-se a la societat i a incrementar la col·laboració amb la veïna UIB. Estan en projecte nous equipaments per a recerca universitària, però encara hi ha camí per recórrer. “El parc sempre ha estat un poc desconegut dins Mallorca”, apunta Antoni Aloy, gerent de l’empresa de solucions de programació APSL, qui creu que hi ha una altra mancança: “No té una comunitat que es relacioni més enllà de les hores de feina, i això impedeix que es perdin oportunitats de coneixement entre les persones, d’intercanvi d’idees i projectes”.

Altres empresaris i treballadors creuen que manquen serveis, especialment de restauració, i que el Parc continua estant massa aïllat de la ciutat. El transport públic és una de les assignatures pendents. Les obres de la línia de metro des de la UIB fins al Parc Bit, que permetrien traslladar-se al parc des del centre de Ciutat en 16 minuts, acumulen retard. Estan a punt de ser licitades per segona vegada, després dels problemes provocats per la pujada de costos, que han incrementat el pressupost en 12.000.000 d’euros, fins a un total de 37,6 milions.

19/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT