POLíTICA

El Parlament aprova dotze esmenes per als comptes d’Hisenda, Medi Ambient, Afers Socials i Salut

La llei de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l’any 2022 quedarà aprovada demà dimecres


El ple del Parlament ha debatut i votat avui els pressuposts relatius a les conselleries d’Hisenda i Relacions Exteriors, Medi Ambient, Afers Socials i Esports, i Salut. Uns comptes per a l’any que ve que tendran en compte un total de dotze esmenes presentades per l’oposició. Una d’elles, la inicitiava del grup parlamentari d’El Pi-Proposta per les Illes en matèria de Salut Mental. Són 500.000 euros que s’inclouran en els pressuposts de 2022 per implementar el pla estratègic de Salut Mental.

Però, una vegada més, el debat també ha provocat crítiques, per part de l’oposició, a la gestió actual de la sanitat balear. El Grup Parlamentari de Ciutadans ha titllat de «crisi important» la situació que es viu a Educovid i, per això, demana autocrítica al Govern.

El pressupost per a l’any que ve de la conselleria de Salut puja fins als 2.010 milions d’euros. Un augment del 4% que, segons el Partit Popular i Vox, no es tradueix en un millor servei a la ciutadania. De fet, la diputada popular Isabel Borràs ha reconegut l’esforç del Govern per incrementar els comptes, però ha lamentat que el grau de satisfacció dels usuaris no vagi en concordança.
Per contra, Més per Mallorca i Unides Podem han defensat que, tot i no ser els millors pressuposts que podríem tenir les Illes, sí que són els «millors comptes possibles».

El debat de pressuposts acabarà demà amb el debat i votacions de les esmenes presentades als pressuposts de les conselleries de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica; Agricultura, Pesca i Alimentació; Model Econòmic, Turisme i Treball, i Mobilitat i Habitatge. Una vegada votades totes les esmenes, el president del Parlament, Vicenç Thomàs, proclamarà, si pertoca, aprovada la llei de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l’any 2022.

Preocupació per l’increment de contagis

Els grups parlamentaris també s’han mostrat preocupats per la situació epidemiològica. I en aquest sentit, s’han referit a la conferència de presidents autonòmics de demà. Totes les formacions n’estan pendents, però amb expectatives ben diferents. El centredreta critica les formes a l’hora de convocar la reunió a les portes de les festes de Nadal. Consideren que arriba tard i acusen el president del Govern central, Pedro Sánchez, d’improvisació.

Més enllà d’això, els populars han tornat a posar damunt la taula la creació d’una llei de pandèmies per tal de donar garanties a les decisions que es prenen. En aquest sentit, la portaveu del Grup Parlamentari de Ciutadans, Patricia Guasp, ha reclamat  seguretat jurídica i que no es deixi tota la responsabilitat a les comunitats autònomes. Vox, en canvi, seva, insisteix en la necessitat d’assolir un criteri únic per tot l’Estat a l’hora de combatre la pandèmia.

El Pi, per part seva, reclama consens i que les decisions que es prenguin siguin sempre d’acord amb criteris científics. En aquesta mateixa línia s’han pronunciat els ecosobiranistes de Més per Mallorca. El seu portaveu al Parlament ha demanat que, si s’han de prendre mesures, s’escolti als experts. “Són els que proposen actuacions, no és un caprici dels polítics”, ha dit Miquel Ensenyat.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |