X

El Parlament crea una comissió sobre el cas Koldo a instàncies de Vox

La iniciativa ha rebut el suport de 34 diputats, 24 abstencions i un sufragi negatiu, en aquest cas d'Unides Podem

12/03/2024

El Parlament crea una comissió sobre el cas Koldo a instàncies de Vox

El ple del Parlament balear ha aprovat aquest dimarts crear una comissió d’investigació sobre la branca illenca del cas Koldo en donar suport al PP, que governa la comunitat, una proposta plantejada per Vox davant la qual s’han abstingut el PSOE, Més per Mallorca i Més per Menorca.

Els socialistes havien anunciat la seva disposició a votar-hi a favor i a acceptar la compareixença de qualsevol alt responsable de l’anterior Govern, inclosa l’expresidenta Francina Armengol, sempre que també s’investigués la gestió de l’actual executiu del PP sobre l’expedient de reclamació del sobrecost de les màscares comprades a la trama corrupta investigada per l’Audiència Nacional.

“El nostre deure és oferir respostes als ciutadans de les Balears”, ha subratllat la portaveu de Vox, Idoia Ribas, mentre que el diputat del PP Sebastià Sagreras ha sostingut que la comissió d’investigació deixarà en evidència els “silencis eixordadors” d’Armengol i les “mentides descarades del seu portaveu personal”, en al·lusió al diputat del PSOE Iago Negueruela.

Ribas ha plantejat una relació de fets des que el 25 d’abril del 2020 l’empresa Soluciones de Gestión va oferir al Govern balear una partida d’1,5 milions de màscares fins que el juliol del 2023 l’executiu d’esquerres en funcions va formular la resolució del contracte per sobrecost del material subministrat per valor de 2,6 milions d’euros, el 70% del que s’havia pagat.

Dubtes

La portaveu del grup Vox ha explicat que hi ha dubtes sobre els contactes que van permetre aquesta operació, el pagament gairebé immediat per unes màscares de menor qualitat del pactat quan ja hi havia evidències de l’engany, les certificacions positives i els tres anys en què no es va formular la reclamació, entre altres aspectes de la transacció investigada en el cas Koldo.

El portaveu parlamentari del PP s’ha declarat convençut que si el PSOE hagués seguit al Govern després de les eleccions del maig del 2023 “mai no haurien reclamat” perquè era una “trama al més alt nivell” en què estava involucrada l’actual presidenta del Congrés i líder socialista balear.

Per a Sagreras, Armengol i el seu equip han d’aclarir a la comissió d’investigació qüestions clau com “qui del Govern d’Espanya es va dirigir a qui del Govern balear” per oferir les màscares i per què no se’n va informar l’executiu del PP en el traspàs de poders.

Iago Negueruela ha posat en relleu que tota la informació sobre l’expedient de reclamació del sobrecost de les màscares es coneix perquè l’ha fet pública el seu partit en un exercici de transparència que s’interromp a partir de l’arribada del PP al Govern, malgrat que al sumari s’al·ludeix a pressions de la trama per facilitar la caducitat d’aquesta reclamació.

El portaveu socialista ha sostingut que per aplicar “la mateixa vara de mesurar per a tothom” cal que els que promouen la comissió d’investigació acceptin que comparegui la presidenta del Govern del PP, Marga Prohens, ja que altrament l’organisme fiscalitzador serà una “caça de bruixes esbiaixada” contra Armengol.

Espectacle

El líder de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha retret a PP i PSOE el “trist espectacle” de la seva competició “a veure qui demana la dimissió més grossa”, un exercici de “partidisme barat” que no serveix per aclarir els nombrosos dubtes que dona aquest cas de corrupció.

La diputada de Podem, Cristina Gómez, l’única que ha votat contra la comissió, també ha al·ludit a la comèdia en descriure l’enfrontament entre els dos partits principals, i el representant de Més per Menorca Josep Castells ha qüestionat que la intenció real del PP sigui conèixer la veritat dels fets.

Més per Mallorca, Més per Menorca i Podem han presentat la seva pròpia proposta de comissió d’investigació, expressament referida a la gestió del Govern a les legislatures passada i present, que es debatrà en un pròxim ple.

12/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris