política

El Parlament rebutja la proposició pro 155 a Catalunya


Els partits del pacte de govern autonòmic més el Pi han tombat avui la proposició no de llei de Ciutadans que insta al Govern de l’Estat a fer el requeriment previ per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya. Això vol dir reclamar a l’executiu autonòmic català si pensa complir la llei. El Partit Popular i VOX hi han votat a favor.

Ha estat en la Comissió d’Assumptes Institucionals i la proposta també incloia el suport explícit a les forces de seguretat de l’Estat desplegades a Catalunya abans de la sentència del Procés. Per donar-li suport, socialistes i Unides Podem han presentat una esmena per a què es rebaixàs el to de la proposició quant a la referència a violació de drets dels ciutadans a Catalunya.

“Es continuen violant els drets de milions de ciutadans a Catalunya amb impunitat davant les institucions catalanes” – ha dit Patricia Guasp de Ciutadans. “Hi ha moltes institucions catalanes que han demostrat que no tenen cap tipus de fòbia a l’Estat de Dret”, ha replicat Mercedes Garrido del PSIB en atenció a la redacció de la proposició, a més de qualificar d’exageració la violació dels drets de milions de ciutadans catalans. També ha qüestionat el text proposat per C’s, Josep Melià del Pi: “entenc que hi ha uns desordres públics, que la violència és condemnable però no veig que hi hagi un atac permanent als drets i llibertats dels catalans”.

El Partit Popular ha condicionat el seu suport a la proposta pro 155 a Catalunya de Ciutadans a l’acceptació d’una esmena que ha acceptat el partit taronja. “No correspon a aquesta cambra determinar si concorren les circumstàncies per l’aplicació del 155 a Catalunya sinó que ha de ser el Senat qui ho determini”, ha exposat la diputada popular Maria Antònia Garcia.

Per part d’Unides Podem i quant al suport a les forces de seguretat, la diputada Esperança Sans ha reiterat el suport que tenen de la seva formació tot i que ha matisat que no sempre estan d’acord amb com actuen: “darrera de totes aquestes accions [policíaques] que s’han produït sempre hi ha persones assegudes en un despatx que no són conscients del que poden suposar les ordres que es donin”.

Finalment i arran del debat sobre si explicitar el suport balear a les forces de seguretat per la tasca a Catalunya incloia o no els Mossos, VOX, amb Sergio Rodríguez de portaveu ha deixat clara la seva postura: “els ens autonòmics són òrgans de l’Estat, el president de la Generalitat és el màxim representant de l’Estat a Catalunya i, per tant, els mossos d’esquadra són les forces de l’Estat a Catalunya”

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

15 passatgers internacionals varen ser traslladats a hospitals de les Illes durant el mes de juliol

La delegada del govern central a les Illes, Aina Calvo, destaca en una entrevista a l'Informatiu Migdia que els controls...

Podem demana al rei que visiti Son Coletes com a mostra de respecte a les víctimes

En aquesta fossa s'han trobat recentment els cossos de diversos milicians del desembarcament de Bayo a Mallorca, així com els...

Armengol demana la “solidaritat” de la resta d’Espanya amb Balears en la seva audiència amb el rei Felip VI

La presidenta del Govern s'ha reunit amb el rei aquest matí al Palau de l'Almudaina i l'ha informat de la...

Cladera assegura que els empleats públics del Consell no patiran cap congelació de sou enguany

Cladera no descarta que de cara a 2021 s'hagi de prendre qualque mesura per mor de les previssibles restriccions pressupostàries