X

El Partit Popular desbanca els socialistes i aconsegueix el govern de set comunitats

El PSOE ha perdut cinc autonomies respecte del 2019 i es manté a Castella la Manxa i a Astúries

29/05/2023

El Partit Popular desbanca els socialistes i aconsegueix el govern de set comunitats

Redacció

El triomf del Partit Popular ha estat evident en vista als resultat de les eleccions autonòmiques. Els populars han guanyat a set comunitats, mentre que el PSOE ho ha fet a quatre. Tanmateix, la majoria absoluta només la tenen a Madrid i a la Rioja, i a les altres comunitats hauran de pactar per poder fer-se amb el govern. A Extremadura, mitjans locals asseguren que el fins ara president socialista, Guillermo Fernández Vara, deixa la política.

Amb l’escrutini fet i les banderes d’Espanya ondejant entre la multitud, la presidenta de la Comunitat de Madrid va sortir ahir capvespre al balcó de Gènova exultant i satisfeta amb la majoria absoluta.

Els canvis més visibles s’han produït a València, a Cantàbria, a Aragó i a les Balears, on el Partit Popular ha obtingut majoria de vots. No és el cas, però, d’Extremadura, on tot i que el PSOE ha guanyat en nombre de vots, un possible pacte del Partit Popular i Vox els fa sumar 33 diputats i els permetrà governar en aquesta comunitat.

El PSOE ha perdut cinc autonomies respecte del 2019 i es manté a Castella la Manxa i a Astúries. El president manxec, Emiliano García-Page és l’únic que conserva la majoria absoluta socialista de tot el territori espanyol.

Els populars també han obtingut el primer lloc a Cantàbria amb 15 dels 35 diputats i, a Navarra, on governava fins ara la socialista Maria Chivite, passarà a governar una coalició integrada per Unió del Poble Navarrès, Ciutadans i el Partit Popular. A Canàries, el PSOE ha guanyat amb el 27,9% dels vots, però el futur govern dependrà dels futurs pactes.

29/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris