X

El rei fa públic el seu patrimoni: Felip VI compta amb 2,57 milions d’euros

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts un reial decret pel qual es reforma l'estructura i el funcionament de la Casa del Rei

25/04/2022

El rei fa públic el seu patrimoni: Felip VI compta amb 2,57 milions d’euros

Imatge d'arxiu.


Llegeix aquí el comunicat del rei

El patrimoni del rei Felip VI és de 2,57 milions d’euros, segons ha donat a conèixer la Casa del Rei aquest dilluns com a mesura d’exemplaritat i transparència i per a “donar compliment al seu compromís de renovar la monarquia per a un temps nou”.

D’aquest patrimoni acumulat des de 1998, 2,26 milions són dipòsits bancaris i fons d’inversió i 305.450 euros són objectes d’art, antiguitats i joies de caràcter personal. El rei no té béns immobiliaris, ni tampoc diners a l’estranger.

Aquest dimarts, el Consell de Ministres aprovarà un reial decret pel qual es reforma l’estructura i el funcionament de la Casa del Rei. Segons la Moncloa, aquest Reial decret “reforçarà la transparència, la rendició de comptes, l’eficiència i l’exemplaritat a la Casa Reial, en línia amb els principis que han presidit des del seu inici el regnat de Felip VI”.

El comunicat del Palau de la Zarzuela detalla que el rei presenta cada any la declaració de la renda i del patrimoni assistit per l’Agència Tributària. L’origen del seu patrimoni es deu principalment a les retribucions que ha percebut de l’Estat en els últims 25 anys, tant com Príncep d’Astúries com ja sent rei. Aquestes retribucions globals han ascendit a 4,27 milions d’euros bruts.

Felip VI ha decidit donar a conèixer els seus béns per a “donar compliment al seu compromís de renovar la monarquia per a un temps nou” i respondre a les demandes de la ciutadania d’una major regeneració i exemplaritat.

La decisió del rei no afecta a la reina Letizia, en considerar la Casa del Rei que la reina no té “responsabilitats constitucionals” i que el Cap de l’Estat és el rei, segons fonts de Zarzuela que recull l’agència Efe.

A més, Zarzuela ha deslligat aquesta decisió de la situació personal i judicial del rei emèrit Joan Carles i ha insistit que l’objectiu és “reforçar la confiança en la Corona i en el rei” i en el seu desig de contribuir a la regeneració de la vida pública.

La Casa Reial ha informat d’aquesta decisió al govern espanyol, al PP, i a altres grups polítics a excepció d’ERC, Junts, Bildu, BNG i la CUP, per ser formacions “que estan en contra de la Constitució de 1978”, segons les fonts.

La Prefectura de l’Estat ha basat la seva decisió d’excloure als partits independentistes en la doctrina que va fixar l’anterior vicepresidenta primera del Govern espanyol, Carmen Calvo, de tractar possibles mesures per a reformar la Corona amb “partits que estan amb la Constitució de 1978”.

“La Casa del Rei fa el que considera coherent amb aquesta consideració general”, sostenen des de la Zarzuela.

Entre les formacions a les quals s’ha inclòs en la ronda, està el PNB, mentre que a Podem se li ha informat a través del Govern espanyol per ser part de la coalició, afegeixen les fonts.

25/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris